Köp o kolla in om du är intresserad

Behövs ingen samman fattning eller förklaring!!!!elvis skrev:Vad sades ? Superkort sammanfattning ?
Jo visst.. det har du rätt i ..Andreas Hansson skrev:Jag tycker tvärt om! Man borde klistra en tråd så alla ser att man inte ska köpa brännaren :)Ved Profilen skrev:Denna brännare skall inte ens diskuteras på detta forum tycker jag..elvis skrev:Vad sades ? Superkort sammanfattning ?
Ved Profilen::
Råd & Rön nr 1, januari 2007
Bränd på pellets
Bara någon vecka efter att Mats Peterson och Barbro Liljegren installerat sin nya pelletsbrännare började den krångla och efter ett tag var den helt förstörd. De anmälde säljaren till Allmänna reklamationsnämnden. Men trots att de fick rätt vägrar säljaren häva köpet.
För två år sedan flyttade Mats Peterson och Barbro Liljegren till en liten gård utanför skånska Hörby. Då värmdes huset med en kombinerad olje- och vedpanna.
–Olja är extremt dyrt och vedhuggningen oerhört slitig. Därför letade vi efter ett annat alternativ, berättar Barbro Liljegren.
Mats Peterson sökte på internet och fastnade för Sverigebrännaren, som säljs på postorder av företaget Ecoproducts i Dalby.
Installation ingick inte i priset, men å andra sidan kostade Sverigebrännaren bra mycket mindre än de etablerade märkena.
–Och säljaren påstod att det var hur lätt som helst att montera den själv. I princip behövde vi bara stoppa in stickkontakten i väggen, säger Barbro Liljegren.
När hösten kom installerade hennes man, som jobbar som resemontör, brännaren enligt den medföljande anvisningen.
–Men efter bara någon vecka började den deformeras invändigt, säger Barbro Liljegren och pekar på den sotiga plåten, som är rejält bucklig och till och med har gått sönder på ett ställe.
–Dessutom stannade brännaren hela tiden. Det gick så långt att jag knappt vågade åka hemifrån. Och när den väl fungerade så bara vevade den in pellets hela tiden. På 54 dagar konsumerade den pellets för 8000 kronor.
Ville häva köpet
Under hösten och vintern hade paret flera kontakter med Ecoproducts, som rekommenderade dem att byta datachip i anläggningen. De bytte chip men det hjälpte bara tillfälligt.
Till slut gav de upp sina försök att få brännaren att fungera och begärde att få häva köpet. Ecoproducts sade nej och förklarade att brännaren var parets egendom och att de fick göra vad de ville med den. Istället erbjöd företaget sig att ta in den för service.
–Men det ville inte vi. Vi ville bara bli av med den och få tillbaka våra pengar. Därför gjorde jag en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden.
Under tiden lät paret installera en pelletsbrännare från en annan tillverkare. Bredvid den nya brännaren, som kostade drygt 25000 kronor och som har fungerat perfekt sedan den togs i bruk, ser Sverigebrännaren ut som ett hemmabygge.
–När installatören som var här såg den sade han: ”Den är livsfarlig. Den kan ni inte använda”, berättar Barbro Liljegren.
ARN fällde företaget
I slutet av september kom nämndens beslut. ARN rekommenderar Ecoproducts att betala tillbaka de närmare 11000 kronor som Sverigebrännaren kostade samt 4000 kronor i ersättning för den onormalt höga pelletsförbrukningen.
Det senaste året har ARN avgjort ytterligare fyra anmälningar mot Sverigebrännaren. Hittills är det bara Mats Peterson och Barbro Liljegren som har fått rätt. I de övriga fallen har köparna inte lyckats visa att problemen orsakats av ett fel på produkten.
Än så länge har paret inte sett röken av sina pengar. Istället har Ecoproducts begärt att nämnden ska ompröva sitt beslut. Företagets ägare, Peter Nilsson, vill inte kommentera ärendet utan hänvisar till den åtta sidor långa skrivelsen till ARN.
Där hävdar han att avgörandet är uppenbart oriktigt. ”De så kallade fel nämnden hänvisar till kan uteslutande bero på installations- och handhavandefel, inte på fel i den levererade produkten”, skriver han.
Enligt Peter Nilsson tillverkas Sverigebrännaren i Skåne. Den har sålts sedan 2002 och klagomålen har varit mycket få.
–Den är en maskin, precis som en tvättmaskin eller bil, och det händer att den går sönder. Men det är rätt sällsynt, säger han.
Ni skriver på er webbplats och i era papper att brännaren uppfyller både europeiska och svenska säkerhets- och utsläppskrav. Var är den testad?
–Det är uppgifter vi inte släpper ut till pressen.
Du har väl ett papper på att den är testad?
–Det är klart att det finns papper.
Hur ska jag som kund kunna lita på din produkt om du inte vill berätta var den är testad?
–Varför skulle du veta det? Om du köper en annan maskin så får du ju inte reda på att den är testad någonstans. Brännaren uppfyller de säkerhetskrav som finns. Annars hade den inte fått säljas.
David Wiman är ordförande i Pellsam, Pelletsintressenters Samorganisation. Han suckar när Sverigebrännaren kommer på tal.
–Vi hör talas om den hela tiden. jag har inte sett den i verkligheten, men på bild. Den ser bedrövlig ut.
–Vi ska lägga ut information på vår hemsida och tala om att han inte är medlem hos oss och att vi på förekommen anledning inte rekommenderar att man handlar sin pelletsbrännare på internet.
Pellets är inne
De stigande oljepriserna i kombination med ett generöst statligt bidrag till den som byter ut oljan mot exempelvis biobränslen har lett till en veritabel pelletsboom.
2004 såldes cirka 12000 pelletsbrännare. 2006 väntas siffran hamna på närmare 30000.
–Pellets är inne, det märker jag på dem som ringer, säger Björn Alm, kommunal energirådgivare i Lund och Eslöv.
–Ofta har man en ganska ny oljepanna som man inte vill slänga ut och då kan man byta ut oljebrännaren mot en pelletsbrännare. Det är en ganska billig investering samtidigt som man sänker sina uppvärmningskostnader rejält.
Det är viktigt att välja pelletsbrännare med omsorg, påpekar han. Dels finns det olika typer av brännare och olika förbränningstekniker. Därför måste villaägaren ta reda på vilken typ av panna han eller hon har innan det är dags att ta in offerter. Dels ska man också välja ett fabrikat som uppfyller gällande säkerhets- och utsläppskrav. Ett CE-märke är ingen garanti för att brännaren håller måttet.
–Vi brukar rekommendera att man väljer en P-märkt brännare, provad av Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut, eller en brännare som uppfyller samma krav. Säljaren ska kunna visa upp ett testresultat. Det är viktigt, inte minst för ens egen trygghet.
Anlita en installatör
Den som inte har tekniska kunskaper gör klokt i att låta en erfaren installatör montera och trimma in pelletsbrännaren. Pellsam har nyligen startat särskilda certifieringskurser och framöver ska en förteckning över certifierade installatörer finnas tillgänglig på organisationens webbplats.
Den som vill göra jobbet själv bör åtminstone anlita en sotare som kan godkänna installationen i efterhand.
–Men samtidigt missar man konsumenttjänstlagens tioåriga garanti på installationer. Det kostar kanske en tusenlapp extra att få brännaren installerad, men då kan man sova lugnt på nätterna, säger Björn Alm.
I värsta fall kan en felmonterad eller defekt pelletsbrännare leda till en brand. Idag finns det ingen detaljerad statistik över hur många villabränder som orsakats av krånglande pelletsbrännare. Därför planerar Länsförsäkringar AB att i samråd med landets sotare, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut och eventuellt även Räddningsverket bygga upp en databas över olyckstillbud i fastigheter som eldas med ved, pellets, flis eller spannmål.
–Vi ska följa upp skadorna lite mer detaljerat än vi gör idag för att hitta trender. Syftet är inte att sätta dit någon, utan att åstadkomma en bra produktutveckling, säger Bengt Johansson, skadespecialist på Länsförsäkringar AB.
ARN avslog Ecoproducts begäran om omprövning strax före jul.
Text: BEATRICE PALM
Ni skriver på er webbplats och i era papper att brännaren uppfyller både europeiska och svenska säkerhets- och utsläppskrav. Var är den testad?
–Det är uppgifter vi inte släpper ut till pressen.