Byte från direktverkande el till sol och pellets

Skriv svar
Solveig
Späd planta
Inlägg: 9
Blev medlem: lör 04 mar, 2006 23:14
Ort: Tullinge

Byte från direktverkande el till sol och pellets

Inlägg av Solveig »

Har direktverkande el i vårt hus på 155 kvm. Nu bygger vi ut till totalt 220 kvm och vill samtidigt göra något åt vårt elberoende. Vi vill ha ett så miljövänligt system som möjligt och vill förstås även kunna räkna hem investeringarna inom rimlig tid, gärna inte mer än 20 år. Vi har ingen möjlighet att göra något jobb själva. Huset kommer ha en öppen planlösning på bottenplan. En trappa leder upp till fyra sovrum och i bortre änden av övervåningen (nya delen) kommer ett allrum och ytterligare ett sovrum finnas. Vi är inne på sol och pellets men är osäkra på vilken lösning som är vettig.

Här är alternativen vi funderar på:

1. Solpaneler till ny ack. tank (byter ut gamla VVB) + luftburen pelletsvärme via pelletskamin. Gamla elradiatorer behålls för stöd när/där det behövs. Eventuellt komplettera med luft-luftvärmepump i senare skede om det visar sig att pelletskaminen inte klarar att värma övervåningen tillfredsställande.

2. Vattenmantlad pelletskamin kopplad till ack. tank + solpaneler till samma tank. Golvvärme i nya delen och radiatorer alternativt golvvärme i sovrummen uppe. Luftvärme från kaminen på nedre plan.

3. Pelletspanna i tvättstugan med veckoförråd, ack. tank och solpaneler. Värmen distribueras som i alternativ 2 med tillägg för radiatorer på nedre plan.

Har någon synpunkter på dessa alternativ? Har vi missat något alternativ? Förslag på lämpliga leverantörer?
Wodke Smart med vattenmantel. 750 liters acktank, 9,2 kvm plana Vitosol 100 på taket.
Användarens profilbild
GoForIt Pellets
Pannrumstomte!
Inlägg: 1910
Blev medlem: ons 16 feb, 2005 18:00
Ort: Skillingaryd

Inlägg av GoForIt Pellets »

Hej, och välkommen till forumet...

Det fins en del andra faktorer som måste vägas in, såsom husets ålder, isoleringgrad, hur mycket fönster etc., men spontant så hade jag ju valt alternativen i ordning 3,2,1. Troligen är väl investeringskostnaden också i den ordningen, med dyrast för alt. 3.

Förstår jag det rätt, så värmer ni med direktverkande el idag. Hur mycket förbrukar ni per år? Hur varmt har ni inne ungefär?

Finns det någon befintlig skorsten, eller skall ni bygga det också?
Placerar man en pelletskamin logiskt centralt, så blir det ofta problem med förvaring av pelletsen. Hur har ni tänkt här?

Hur mycket solpaneler har ni tänkt? Kommer denna (troligen ganska stora) investering att göra sig rättvis i förhållande till tillförd energi?

Det var lite frågor som "poppade upp" när jag läste ditt inlägg.. :)
Värmebaronens Joker med Viking Bio original -03 (017A).
MAFA Miniförråd, som manuellt förses från egenbyggt bulkförråd.
Numera med säckad pellets. För tillfället SCA.
Termomatic CBJ med innegivare.
Braskamin och luft/luft Zibro SC-1235 som komplement.
Användarens profilbild
Roli
Pannrumsfreak!!!
Inlägg: 4203
Blev medlem: tor 28 okt, 2004 12:36
Ort: Särö / Kungsbacka

Inlägg av Roli »

En "billigare" lösning är alt. 3 med pelletspanna men utan acktank och solfångare. Det räcker för VV och uppvärmning. Det går att förbereda för en framtida komplettering med acktank och solfångare om man vill.

Montera pelletspanna i tvättstugan skulle jag i allafall inte göra. Sot, damm och lite röklukt passar inte där. Frågan är om det är godkänt vid nybyggnation/nyinstallation, fråga sotarn om han skulle godkänna en sådan installation.
Moderator
Nu Bioline 20 (-06) 14 kW tid. EcoTec A3 (-97) 15 kW, TMV Alpha Keram UB, vakuumtransp. för pellets mellan ext.förråd och pannrum, ca.11 m² Lesol 5AR, 1,8 m³ 4 slingors acktank, 4-vägs shunt med CBJ, KW SID 012 dragbegr.
apersson850
Pannrumstomte!
Inlägg: 1006
Blev medlem: tis 03 jan, 2006 13:14
Ort: Traryd

Inlägg av apersson850 »

Om man nu inte vill ha sådan eldning inomhus, för att hålla "1800-talsatmosfär" i ett äldre hus, är jag helt inne på linjen att all fastbränsleeldning ska ske i ett separat pannrum. Dörr ska finnas rakt ut i det fria, så att man inte behöver släpa omkring bränslet långa sträckor inomhus.

Önsketänkande, javisst, men man kan ju börja med det. Sen får man naturligtvis anpassa sig till vad det aktuella huset erbjuder.
Anders. Värmer med sol, ved och (helst inte) el.
Skriv svar