blanda vakuum och plana solfångare...

Här diskuteras vatten- och luft- solfångare
Skriv svar
fixarnisse
Gallringsobjekt
Inlägg: 22
Blev medlem: sön 15 maj, 2005 23:30
Ort: karlshamn

blanda vakuum och plana solfångare...

Inlägg av fixarnisse »

:?

Det finns inga dumma frågor eller...

Är den någon som provat?
gick det bra/dåligt?
Är det tekniskt möjligt?


Har fundering på en 2-3 m2 vakuumpanel (väggmonterad) på en gavel som ligger ca 150 graders riktning och koppla ihop den med 10-12 m2 plana fångare på mitt 27 graders tak i 240 graders riktning.

vakuumpanelen ger "mycket" effekt på (vintertid) förmiddag o de plana får sol från ca 1100 till solen går ner.

är jag helt ute o cyklar?

kanske reglera det som ett "ost-väst" system eller koppla vakuumfångaren före de plana i en o samma slinga?

Förslag, kritik, motages tacksamt från en novis inom solfångeri
Användarens profilbild
Roli
Pannrumsfreak!!!
Inlägg: 4203
Blev medlem: tor 28 okt, 2004 12:36
Ort: Särö / Kungsbacka

Inlägg av Roli »

Seriekoppla inte dina paneler. Du säger att vakuumpanelerna kommer att ge bra tillskott på vintern, då skall det vattnet gå direkt till acktanken och inte passera den plana solfångarna där det kommer att kylas. 27 graders vinkel på de plana solfångarna kommer att ge bra med värme på sommaren men sämre på vintern. Skall de plana ge "bättre" vintervärme så bör nog vinkeln ligga upp mot 50-60 grader eller mer eftersom vintersolen står lågt över horisonten.

Koppla dina olika solpaneler parallellt med ventiler så att du kan "trimma" flödena till resp. panel, alternativt stänga de plana på vintern. Gör du denna koppling i pannrummet (eller någon annan plats tillgänglig inomhus) så är det lätt att växla/trimma mellan panelerna. Går förvisså åt lite mer rör och isolering men jag tror att det är värt detta.

Någon som tycker att det verkar feltänkt?
Moderator
Nu Bioline 20 (-06) 14 kW tid. EcoTec A3 (-97) 15 kW, TMV Alpha Keram UB, vakuumtransp. för pellets mellan ext.förråd och pannrum, ca.11 m² Lesol 5AR, 1,8 m³ 4 slingors acktank, 4-vägs shunt med CBJ, KW SID 012 dragbegr.
apersson850
Pannrumstomte!
Inlägg: 1006
Blev medlem: tis 03 jan, 2006 13:14
Ort: Traryd

Inlägg av apersson850 »

I de fall båda är solbelysta (exempelvis ligger på samma tak), och man av någon anledning tvunget ska seriekoppla, ska vakuumrören ligga sist. De blir betydligt varmare. Annars kyler du vattnet igen när det passerar de plana solfångarna.

Men det verkar inte vara så, att du kan installera på detta sättet, så som du har tänkt dig.
Anders. Värmer med sol, ved och (helst inte) el.
Sfinx
Stor entusiast!
Inlägg: 169
Blev medlem: tor 13 okt, 2005 11:43
Ort: Kungsbacka
Kontakt:

Solfångarmix

Inlägg av Sfinx »

Intressant frågeställning.
Med det läget kommer vakuumrören att starta först. Och beroende på årstid och klockslag kommer eventuellt sedan de plana solfångarna att ge bidrag. Att köra ut vakuumrörens uppvärmda flöde ut på de plana solfångarna i skugga är inte bra. Använder du dessutom taklutningen på 27 grader kommer du på vintern bara att smälta snö och frost på de plana solfångarna mha av vakuumrören. Misstänker också att du kommer att använda olika metoder för att kontrollera kokning. Trycksättning av de plana och lågtryck på vakuumsolfångaren.

Nej se till att vakuumrörens effekt kommer acktanken tillgod i en krets.
Och låt de plana komma acktanken till godo i en krets.

Har du acktank med två solslingor idag är en enkel inkoppling att koppla vakuumsolfångarkretsen på den övre slingan och dina vanliga på den lägre slingan. Vakuumrören tappar inte lika mycket i effekt vid högre temperaturer som vanliga plana gör.

Har du bara en slinga och vill använda den åker du på en cirkpump och två värmeväxlare för en liten tankslinga så att kunna köra antingen en eller båda solfångarna.
Tankslingans flöde kan vara högre än i solfångarkretsarna varför du kan
hålla nere värmeväxlarnas storlek

Har du ingen slinga är det externa värmeväxlar som gäller. Beroende på tankstorlek kan du ladda acktanken på lite olika sätt.
Skriv svar