underhållsfyr eller ej

abene
Lärjunge!
Inlägg: 309
Blev medlem: ons 30 jan, 2008 00:10

Inlägg av abene »

Vednisse skrev: Men håller med om att modulerande är 100ggr bättre än underhållsfyr om inte brännaren startar igen 15min efter uppnådd temp och det sker inte i många fall...

/Vednisse
Har du insatsrör så visst kan du köra på modulerande och få 100 grader i rökgastemperatur. Bör väl också finnas någonstans där kondensvattnet rinner ned kanske.
De vanliga framåtbrinnande brännarna är optimerade för att ge bra förbränning i ett område kring 14-20 kW.
Att köra en sådan brännare på 5-6 kW effekt ger ingen bra pelletsekonomi eftersom förbränningsdelens form helt enkelt inte passar en så låg effekt.

Nu lever vi i den världen att installatörer vanligtvis kommer, plockar ut några turbulatorer, stället upp brännareffekten till 18-20 kW, fakturerar och drar till nästa ställe.
Hur dessa snubbar ska klara att ställa in modulerande förbränning som är optimal i alla effektlägen förstår jag inte heller.
Det är en olinjär ekvation med tre obekanta som ska lösas och sedan tillämpas. (fläktstyrkan, panndraget och pelletsmatningen).
Lambdastyrning skulle lösa en del av problemet men vilka kunder satsar pengar på nya brännarlösningar idag. Blocket är fullt av billiga brännare.
Viking B16 GL brännare i en CTC 1100 panna
(tidigare Janfire flex)
bebop
Lärjunge!
Inlägg: 369
Blev medlem: ons 25 feb, 2009 14:21
Ort: Trollhättan

Inlägg av bebop »

Att justera in modulerande brännare kräver noggrannhet och tar ca 1-1,5 tim och man får spola mängder med varmvatten för att kyla bort värmen så man kan göra all justering i ett svep på den panntemeratur som pannan faktiskt kommer jobba på.
Senast jag justerade en så ställde jag förbränningen på fyra eller fem effektlägen. Det blev riktigt bra och förbränningen följde fint med bra rökgasvärden.
Det är viktigt att installatören inte är en luffare om man ska göra detta.

Jag ser också att det dräller av begagnade brännare på blocket.
Det om något är ett tecken på att folk inte tycker uppvärmningsformen är värd arbetsinsatsen och besväret det ofta vållar.

Jag vet många som slänger ut brännarna för att det småkrånglat och de inte kunnat fixa. Smågrejer förvisso men ändå orsakat driftstörningar.
Man ska inte pellets om man inte lagar sin bil själv är väl kontentan.
Luftvärmepump, CTC Ecoflex
Icecap
Pannrumsfanatiker!!!!
Inlägg: 5893
Blev medlem: tor 26 jan, 2006 23:20
Ort: Värmland

Inlägg av Icecap »

abene: min skorsten är trevligt varm när jag känner på den på övervåningen, det är inte tillstymmelsen till kondens och det hela fungerar riktigt bra med full modulering.

Jag har dock en undre gräns på 7kW då förbränningen blir ineffektiv under den effekt och det finns inte tillstymmelsen till kondens någonstans.

Jag har även lambdastyrning vilket sannolikt hjälper till.

Så att det är dumt/besvärligt/kondenserande eller liknande är ett uttalande som får stå för dig, jag som har kört med detta driftläge under 3 vintrar (varav denna med lambdastyrning) tydligt och tveklöst motsäger dig!
Janfire NH, CTC 265B '72, K-Silo, KW SID012 dragbeg.
143m² (2 plan) + 71m² 1939, 20°C.
Var med i utv. av styrningen till Janfire NH brännaren.
Är inte PK!
Skriv svar