Montering bivalent shunt & shuntautomatik?

Övrig diskussion i de allmänna forumen.
Skriv svar
stefan1
Prima virke
Inlägg: 37
Blev medlem: mån 07 nov, 2005 20:31
Ort: Malmö

Inlägg av stefan1 »

Tjenis!

Nu är jag ute lite på tunn is här men... :oops: Jag har bivalent shunt, ESBE med motor från samma företag, som styrs av Thermias expansionskort 901606B (från 2005). Jag ingen solpanel kopplad till tanken men i princip ska det funka så här:

Shunten har 3 ingångar och 1 framledning. R=returen från radiatorkretsen, 1:an från strax ovanför solslingan i tanken och 2:an från övre delen av tanken. Systemet ska vara optimerat för att prioritera den "billigaste" värmen, alltså den från solen (om den är tillräckligt varm). Räcker inte värmen från solen (1:an) så "spetsas" värmen genom att värmen från övre delen av tanken (2:an)shuntas ut/blandas med "billiga" värmen. Alltså systemet (shunten och styrningen) kommer alltid att prioritera solen/returen (den billiga värmen) så länge den räcker till för att skicka ut den framledningstemp som systemet "anser" vara "rätt". Om ingen värme finns i soldelen av tanken/den nedre delen av tanken så tas all värmen från 2:an (övre delen av tanken). För att rätt temp ska kunna ledas fram till radiatorkretsen så får shunten/styrsystemet blanda in svalare vatten från returen.

Borde vara temperaturen i tankens nedre del som styr varifrån värmen tas.


/stefan

Finns lite info om bivalent shunt i denna tråd http://www.pellets.info/viewtopic.php?t=4035
och här http://infoweb.esbe.se/files/51269/Anv_BIV_10536_A.pdf
Thermia Bionet, Bequem 20D, Effecta 500 L soltank med 90mm PUR-isolering, ESBE termisk ventil VTC300 70°. 60-talshus i södra Skåne 115 kvm + 115 kvm källare, 11 radiatorer uppe och 11 i källaren.
Skriv svar