Patrik skrev:En sk produkt/tillverknings "kalibrering" är inte så mycket värd då instrumentet kan ha legat och åldrats eller dyligt innan slutanvändaren börjar nyttja mätdonet. Efter inköp så skall instrumentet kalibreras mot normaler för att se att det är ok, sedan skall detta ske återkommande.
Ett kalibreringsintyg skall naturligtvis ha ett datum för kalibreringen, jag tycker nog att ett sådant intyg är värt en del och inte behöver ett nytt instrument kalibreras innan användning
om kalibrering skett inom rimlig tid innan inköp!
Alla som utfört en mätning av pelletseldning vet att värdena varierar över tiden. Det är ett dilemma med fastbränsleeldning att det är mycket svårt att få jämna förbränningsförlopp, speciellt i små anläggningar. Felmarginalen hos ett bra rökgasinstrument är 20 - 30 ppm för CO och 0,2 % för syre. Under en förbränningscykel varierar värdena för CO kanske mellan 100 och 1000 ppm. Det resultat man får på papper är ett ögonblicksvärde och inte något absolut eller konstant mått.
Självklart skall instrumentet kalibreras med de intervall som tillverkaren föreskriver, men man skall inte överdriva kraven, varken på servicegubbar eller mätinstrument.