ABSO
Skall försöka bygga under mitt tidigare inlägg/resonemang.
Utgångspunkt för kalkylen är att man kör sin pelletsanläggning hela året alltså att man har den igång även på sommaren. Om man tittar lite på de inlägg som finns på forumet så kan man se att de som kör så, har en årlig pelletsförbrukning på omkring 6000-7000 kg. Vi räknar med 6000 kg för att hålla oss snålt i besparingskalkylen (motsvarar 2,85 m3 olja). 6000 kg ger en årskostnad på ca 12000 kr. Sedan använder jag din egen siffra 2250 kr/år som solaccen ger så kvarstår 10000 kr i pelletskostnad.
20% av 10000 kr ger 2000 kr.
Hur får jag fram de 20% som ju egentligen är din fråga.
När man på sommaren kör pelletsanläggningen för enbart varmvatten så är anläggningens värmeförluster i relation till uttagen energi väldigt högt. Brännaren går väldigt lite och står väldigt länge vilket ger värmeförluster via drag i pannan, värmestrålning från pannan rör osv. Det finns de som hävdar att undersökningar som är gjorda pekar på en så dålig anläggningsverkningsgrad som ned mot 30%. ÄFAB:s tester av pelletsbrännare visar att om man kör med optimala förhållande så har de bättre brännarna ca 90% förbränningsverkningsgrad. Ex.vis brännaren Blue Flame hävdar i sin reklam att man har 94% förbränningsverkningsgrad.
Det vi gör med att ersätta pellets under sommarhalvåret med solvärme är att vi kapar bort den period där pelletsanläggningen har sin sämsta verkningsgrad och kör endast när den bästa verkningsgraden erhålls.
Samma resonemang som du fört när du säger att enbart 50% av ackens tillförda energi kan bli uttaget varmvatten.
Jag har gjort uppskattningen att denna skillnad/potential är 20% vilket kanske är i lägsta laget, beroende på vilken kombination panna/brännare man har.
Se
http://www.swd.se/pellets/forbrlara.htm