Econom pannan i full drift

Skriv svar
MatsH
Försäljare
Inlägg: 286
Blev medlem: ons 01 sep, 2004 07:45
Ort: Tierp
Kontakt:

Inlägg av MatsH »

Hej. Jag har inte hunnit svara tidigare på ABSo's inlägg.

Lite långt inlägg, men det är så kul att skriva när man kommer igång... :oops:

Vad hade du för uppvärmning tidigare?
Vedpanna Vedex3000med Acktankar 2X870l

Hur stor yta värmer du upp?
Ca 150m2

Hur stor varmvattenförbrukning har du?
Ingen aning, men vi är 2 vuxna och en 4,5åring i hushållet

Kommer du att elda pellets året om eller blir det el för varmvattnet under sommarhalvåret?
Jag har en elberedare som är seriekopplad med acktanken sedan förut, men den kommer jag nog att ta bort nu när tanken alltid är varm.
Kanske att jag kör med den lilla elpatronen i tanken under sommaren, men det blir fuktigt i källaren om jag inte eldar längre perioder under sommaren. Som det känns nu blir det nog pellets för att se hur det hela funkar vid sommarkörning

Hur mycket räknar du med att ditt varmvatten via acctank kommer att kosta under sommarhalvåret?
Jag har inte funderat på det....

Hur tjock isolering har du på acctanken?
Jag vill minnas att jag har 120mm+45mm gullfiber på sidorna samt 300mm på toppen. Runt om den har jag klätt in med gipsskivor.

Vilken typ av laddning har du till acctanken?
Just nu ingen..Jag kör med kontinuerlig drift på laddpumpen(Ställs in i PLC), och cirkulerar hela systemet(en tank). På sommaren tänkte jag köra med tempstyrd pump och en extern tempgivare i mitten av tanken. Jag får se om det blir en laddomat21, eller min gamla hemkopplade termiska ventil.

Vad har du för typ av shuntstyrning? Har du inomhusgivare eller utegivare?
ThemoMatic med framledningsgivare och inomhusgivare.

Vad blev totalpriset för din installation inklusive arbete?
Billigare vad en biomaticinstallation hade kostat...Acktankarna fanns ju på plats.
Jag gjorde allt själv, men till kund hade nog priset med skruvar och rörarbete ventiler och annat mm landat runt 56000 kanske

Hur många timmar tog installationen?
Jadu..Svårt att säga, när jag jobbade hemma i mån av tid, men jag tycker inte att det skall ta mer är en halv dag att byta pannan och koppla om rören. (Jag hade ju det mesta klart)
Vilka fördelar har Econompannan jämfört med en "komplett" panna som exempelvis Thermia biomatic 20plus?
Econom är ju en intergrerad pelletspanna till skillnad mot Thermian som är en panna+brännare(som iofs fungerar bra ihop, men ändå)
10 tuber istället för fyra gör att eventuella sotpåslag inte påverkar rökgastempen så mycket, enkelt att justera in rökgastempen, då man kan anpassa retardrarna exakt till skorstenen. Tyvärr gillade jag inte att man måste borra eller lägga emellan brickor för att höja rökgastempen på Thermian, men det är ju min personliga åsikt.(Jag tycker fortfarande att Biomaticen är en mycket bra panna. God 2:a). Hur som helst så är det kul med lite nytänkande på brännarfronten. De senaste åren har det ju mest kommit brännare i nya utföranden som kallas nytänkande, men egentligen har det ju bara varit kopior med andra färger på kåporna...Ny teknik för villauppvärmning med rörligt roster och keramisk EBK. Stort askutrymme gör att 500 driftstimmar innan uraskning inte blir några problem.

Thermiapannan har intern värmeväxlare för varmvatten och 9 kw elpatron och dessutom möjlighet till inkoppling mot dator. Thermian kostar 46000 och Economen 43000, men till Economen tillkommer acktank, laddning, elpatroner och varmvattenberedning vilket gör att den landar på bortåt 60 totalt. Dessutom blir installationen av en Econom betydligt mer komplicerad (=dyrare) samt att koppling mot dator saknas. Varför betala extra för en Econominstallation?
Jag tycker att man skall välja den lösning man tror på själv, och ligger inom ramen för vad man är beredd att betala, hur mycket plats man har i pannrummet, vad man har för värmebehov osv.
Vi kan nog diskutera fördelar och nackdelar med båda pannorna hur länge som helst.
EcoNom Pelletspanna från EcoTec
MatsH
Försäljare
Inlägg: 286
Blev medlem: ons 01 sep, 2004 07:45
Ort: Tierp
Kontakt:

Inlägg av MatsH »

För er som är intresserade av rökgasmätningen:
Panntemp vid mätningen: 81 gr
Rtmp: 145 grader (10st 300mm retardrar monterade, tre veckors drift utan rengöring)
CO2: 13,5%
O2: 8%
CO: 57 ppm
Pannrumstemp 18 gr
Undertryck i skorstenen: -0,11[/b]
EcoNom Pelletspanna från EcoTec
ABSO
Energiprofet!
Inlägg: 641
Blev medlem: tis 04 jan, 2005 13:14

Inlägg av ABSO »

Snillet, vem har talat om att avfärda något, dit jag ville komma var om du kände till några fördelar som gjorde att du var extra intresserad av just den här produkten.
ABSO
Energiprofet!
Inlägg: 641
Blev medlem: tis 04 jan, 2005 13:14

Inlägg av ABSO »

Doc, tack än en gång. En påpasslig och förtroendegivande installatör är onekligen ett mycket stort plus vid val av panna.

Jag menar inte att själva pannan är mer komplicerad att installera, utan istället hela systemet i sin helhet. Med exempelvis Thermiapannan slipper du ackumultatortanken med tillhörande laddning.

På tal om laddning, du nämnde inte vilken typ av acktanksladdning du har?

Blir också intresserad av ditt skorstensrör, vilken typ av rör är det du installerat och är 1000 kronor / meter totalpris inklusive installation i skorsstenen? [Funderar själv på att klä min skorssten.]
ABSO
Energiprofet!
Inlägg: 641
Blev medlem: tis 04 jan, 2005 13:14

Inlägg av ABSO »

MatsH, stort tack för att du tog dig tid att svara på mina frågor.

Har du läst ÄFABS rapport om ackumulatortankar? Att köra ackumulatortanken utan laddning är enligt dem inte alls bra (=stort energislöseri). Dessutom rekommenderar de max 750 liter acktank, kanske helst 500 liter.

Faktum är att ÄFAB egentligen inte har några tunga argument för acktankar förutom solvärme, är din tanke att installera solfångare? Annars hade det kanske varit mer ekonomiskt att riva ut acktanken för att på så sätt slippa tankförlusterna och istället satsa på en panna som inte kräver tank för elpatronerna.

Du har alltså en varmvattenslinga i acktanken (inte en förrådsberedare)? Jag har en känsla av att i ett litet hushåll såsom ditt blir varmvattnet troligen billigare via el på sommaren.

Vad jag förstår så innehåller Economen ganska mycket rörliga delar, hur ser dimensioneringen av dessa ut? Vad tror du om slitage och underhåll?

Vilka fördelar ger keramiken i en pelletspanna enligt ditt förmenande? Pannan blir lite renare, visst, men om vi jämför de verkningsgrader Thermia och Ecotec uppger så är det en marginella fördelar.

Biomaticen god 2:a säger du, ser vi rent ekonomiskt på det hela skulle jag uttrycka det så här: Ecotecs Econompanna kan vara ett bra alternativ för den som funderar på solvärme. (Med reservation för att Thermias Bionet är billigare.) För den som inte är intresserad av solvärme, inte redan har en lämplig actank och inte kan göra jobbet själv (det vill säga en normalkonsument med exempelvis en gammal el- eller oljepanna) så är inte Economen ett ekonomiskt försvarbart alternativ, då är exempelvis Thermias Biomatic ett mycket bättre val.
snillet
Pannrumstomte!
Inlägg: 1507
Blev medlem: tor 20 maj, 2004 12:08
Ort: Ytterby / Kungälv

principer

Inlägg av snillet »

Det handlar ju om att man vill veta omo principen som Economen fungerar med, nämligen rörligt roster, är bättre under långvarig drift på det ena eller andra sättet.

Bionet bygger ju på konvetionell beprövad teknik, skall man generalisera så är det som att stoppa in en Bequem i en Alpha Keram UB panna...

Economen med det rörliga rostret påstås ge stabilare drift med bättre förbränning etc, etc.

Så det blir lite som att jämföra äpplen och päron även om bägge två nu är pelletspannor respektive frukter.

Man vill veta mer om vad man får för pengarna !!, för billig är den inte, det tycker definitivt inte jag heller :D
Jämä junior125B-73, Biona 2000 -03(bytt till nya brännkammaren) 10.2kvm borö src 2004.
Toshiba RAS 13 "polar" L/L VP
Åker hiss till vardags.
Kör lite bil på bana ibland för skojs skull på helgerna.
Doc
Stor entusiast!
Inlägg: 218
Blev medlem: fre 17 dec, 2004 19:38

Inlägg av Doc »

ABSO, laddning sker med enkel cirk. pump. Den pumpen styrs via pannans PLC med kontinuerlig drift eller tempstyrd. (Se MatsH) Ingen Laddomat enligt tillverkanren.
Min skorsten blir en slang av rostfritt med vermiculite fyllning runt om. Ang. priset är det den 8m/8000 SEK, men som sagt i ett helhetspris.
Acktankar har väl även i samband med pelletseldning fördelen med längre bränntid och färre start och stop, med alla dess nackdelar (slitage, miljö, dålig verkningsgrad vid uppstart, sot.....).
Samt elpatron på tanken har bättre ekonomi på sommaren. (Mindre förluster)

MatsH, vet du något om lamdastyrning i samband med Economen? Har pratad med Sahlins i höstas och jag tror de sa att de gå att koppla lambdasond till pannas PLC för att få fullt "lamdastyrd förbränning". Vet du något mer? :roll:
MatsH
Försäljare
Inlägg: 286
Blev medlem: ons 01 sep, 2004 07:45
Ort: Tierp
Kontakt:

Inlägg av MatsH »

Lambda till Econom är inget som finns tillgängligt vad jag vet.
Men det är väl troligt att EcoTec även tar fram en lambdastyrning till Econom, eftersom det redan finns till A4'an....

Men som sagt: Det är en ren gissning från min sida.
EcoNom Pelletspanna från EcoTec
ABSO
Energiprofet!
Inlägg: 641
Blev medlem: tis 04 jan, 2005 13:14

Inlägg av ABSO »

Snillet, vad man kan grunna på är om ändå inte detta med rörligt roster och keramik poängteras lite väl hårt av Ecotec i marknadsföringen; det är helt enkelt deras marknadsföringsgimmick. De vill få pannan att verka exklusiv för att kunna ta ett högre pris än den egentligen är värd. För att tala bilspråk så är det lite som att jämföra en BMW med en Volvo.

Ser du till uppgiven verkningsgrad så är betydelsen marginell. För en pannköpare är ändå ekonomin, det vill säga totalpris tillsammans med verkningsgrad det absolut viktigaste. Det näst viktigaste torde vara skötsel, och där är inte Economen så mycket bättre att prisskillnaden uppvägs.
André
King Pinne!!!!!
Inlägg: 7177
Blev medlem: tor 09 dec, 2004 18:25
Ort: Bygdeå 4 mil norr om Umeå
Kontakt:

Inlägg av André »

Hmmm ABSO de går inte jämföra BMW O Volvo... :D :D
Thermia Bequem 15D, Nibe alpha keram, Borö 500/110 L Acktank, Laddomat 10 (tidigare 2 st Biona o 1 st Janfire) 13,5 m3 bulkförråd
ABSO
Energiprofet!
Inlägg: 641
Blev medlem: tis 04 jan, 2005 13:14

Inlägg av ABSO »

Doc, tackar för uppgifterna. Visst har acktankar de fördelar du nämner men i det stora hela är de så små vid pelletseldning att de inte motiverar en tank i sig. Slitaget kostar helt enkelt inte så mycket och miljövinsterna är små då pellets redan är rent i sig.

Det som talar mot tank är svårigheten att få en pelletsbrännare att gå optimalt under långa perioder samt energiläckaget.

Läs gärna ÄFABs rapport "Pelletseldning mot acktank" på http://www.afabinfo.com/arkiv_doc/rapporter.htm

Som jag förstår det är din acktankskoppling något de direkt avråder från.

Det enda som riktigt motiverar tank är som sagt solvärme.
ABSO
Energiprofet!
Inlägg: 641
Blev medlem: tis 04 jan, 2005 13:14

Inlägg av ABSO »

André, det är förstås sant, upplever du glädjen med en BMW i pannrummet så kanske Economen är "rätt" 8)

Men när det gäller pannor är jag tyvärr så tråkig att det bara är ekonomi o skötsel som gäller.
snillet
Pannrumstomte!
Inlägg: 1507
Blev medlem: tor 20 maj, 2004 12:08
Ort: Ytterby / Kungälv

Inlägg av snillet »

Nu är BMW ingen dålig bil bara för att ägarna kör sönder dem :D. Volvo går lätt samma öde till mötes om de hanteras på samma sätt.

Vi hade klarat oss bra med att bo i grottor och "spjuta" hjortar och bisonoxar om det nu är den konservativa nivån som skall upprätthållas.

Nä, men allvarligt talat så VET vi ju inte tillräckligt om produkten än för att avfärda den.
Jämä junior125B-73, Biona 2000 -03(bytt till nya brännkammaren) 10.2kvm borö src 2004.
Toshiba RAS 13 "polar" L/L VP
Åker hiss till vardags.
Kör lite bil på bana ibland för skojs skull på helgerna.
ABSO
Energiprofet!
Inlägg: 641
Blev medlem: tis 04 jan, 2005 13:14

Inlägg av ABSO »

Snillet, själva meningen med att diskutera produkten är ju inte att diskutera diskussionen om produkten :wink: utan istället att få fram information om produkten. Jag ser fortfarande fram emot de goda argumenten; varför skall jag välja en Econom med acktank framför en Thermia?
Tomas Andersson
Frö
Inlägg: 1
Blev medlem: tis 11 jan, 2005 12:34
Ort: Tomas

Inlägg av Tomas Andersson »

Vill gärna kommentera valet av att ha varmvatten beredning i tank eller panna.
Att ha varmvatten beredningen i pannan är givetvis en enkel lösning men den har sina nackdelar. Pannan är kopplad till skorstenen och dit har vi alltid ett läckage, samt att en panna är svårisolerad, vilket ger läckande värme som följd.
Dock den viktigaste biten tycker jag nog kapaciteten på varmvattnet är.
En dusch med ett flöde på12 liter/ minut samt att höja temperaturen med 35 grader motsvarar 29 kW effekt. Om en brännare levererar 15 kW samt att huset vill ha 3 kW till värme så kommer temperaturen att minska i pannan från 80 grader till 60 grader på 9 minuter rent teoretiskt när man duschar.
Om vi har dom samma förhållandena men med en tank på 500 liter tar det 38 minuter att gå ifrån 80 till 60 grader.
Vilket som är bättre vet jag inte om man har tonåringar kan det vara bra om vattnet tar slut nån gång.
Om man är sist av 4 personer att dusch tycker man nog om alternativet med tanken är bättre.

Sen till läckande värme och verkningsgrad, under eldningssäsong spelar nog valet av system mindre roll då vi måste hålla produktion av värme ganska konstant. Men när behovet av värme minskar kan en pannan ställas kall och läker då mindre värme men vi har fortfarande värme till varmvatten i en varm tank.
kör med EcoTec EcoNom och 500 liters tank med 110 liters beredare.
Skriv svar