Sökningen fann 29 träffar

av hc77
ons 18 mar, 2020 16:13
Kategori: LUFT / BERG / SJÖ / JORD
Tråd: Biomatic 20+ & Luft/vatten värmepump
Svar: 1
Visningar: 12585

Biomatic 20+ & Luft/vatten värmepump

Hej,

Har en Biomatic 20+ pelletspanna som jag funderar lite på om det vore en möjlig lösning att komplettera med en luft/vatten värmepump.

Manual: https://www.pelletvarmevast.se/pdf/dos_ ... _20_30.pdf

Det går ställa in pelletsbrännaren på valfri temperatur så att den går igång inställd temperatur. På så vis så kan man ställa den på så pass låg temperatur så att den enbart går in när värmepumpen inte orkar hålla uppe förvald temperatur.

Det jag främst funderar på är vattentemperaturen. Om jag inte är helt fel ute så har ju min Biomatic-panna bara en enda 140 liters tank med varmvatten som används både till tappvatten och värmesystemet. Detta värms upp till inställd temperatur (börvärde panntemp 80 grader idag) och blandas givetvis i separata ledningar med kallvatten för rätt temperatur gällande tappvatten respektive värmesystemet. Kan ju dock som sagt ställa valfri temp när den skall starta och givetvis börvärde också.

Funkar det att köra en värmepump när man har samma vattentank för både tappvatten och värmesystemet. Tappvattnet måste ju hållas på en högre temperatur för att hålla det legionellafritt om jag fattar det rätt. Denna temp är väll oftast högre än vad pumpen mäktar med? Måste man då hålla temperaturen så pass högt så kommer ju aldrig värmepumpen att gå eller tänker jag helt fel?

Värmepumpen kommer att kunna hålla tillräcklig framledningstemperatur till värmesystemet respektive tappvattnet större delen av tiden måste tempen hela tiden ligga på legionellafri temperatur blir det väll krångligt för då måste den väll upp i högre temperatur?

/Henke
av hc77
tor 22 mar, 2018 13:05
Kategori: Thermia / Ariterm
Tråd: Alarms max termostat el, Biomatic 20+
Svar: 4
Visningar: 1540

Re: Alarms max termostat el, Biomatic 20+

Tack för ditt svar.

Jag har provat att återställa men tyvärr utan något resultat. Har du några ytterligare tips på var jag skall fortsätta felsökningen?
av hc77
tor 22 mar, 2018 10:58
Kategori: Thermia / Ariterm
Tråd: Alarms max termostat el, Biomatic 20+
Svar: 4
Visningar: 1540

Alarms max termostat el, Biomatic 20+

Hallå,
Jag har problem med att min Biomatic 20+ årsmodell 2006 inte vill gå på elpatron. Bakgrunden är den att jag fick en vattenskada ovanför pannan vilket ledde till att jag fick byta kretskortet. Dock verkar det också hänt något med elpatronen i samband med detta för så fort jag slår över till elpatron så får jag följande felmeddelande:

"Alarm max termostat el"

Någon som vet vad detta kan bero på? Kan det vara givaren till elpatronen som gett upp och var sitter den i såfall? Några andra förslag på trolig orsak?

Vore skönt att få igån elpatronen så här i pelletsbristtider och kall vinter. Just nu står jag och faller med att pannan fungerar på pelletsdrift vilket är lite vanskligt. Har haft några driftsstopp på pelletsen i vinter och fårr köra med värmefläkt i huset för att hålla värmen.

Får be om ursäkt bilden hamnar på fel håll. Ligger på rätt håll när jag har den i min dator men ändå hamnar den felvänd när jag bifogar den till inlägget.
av hc77
tor 24 aug, 2017 18:13
Kategori: Thermia / Ariterm
Tråd: Biomatic 20+, går oavbrutet
Svar: 0
Visningar: 2128

Biomatic 20+, går oavbrutet

Hallå,

Har fått problem med min Biomatic efter att jag eventuellt fått in vatten på fel ställen i pannan. Efter att en koppling tillvärmeväxlaren för poolvattnet släppt fick jag eventuellt in lite vatten ovanifrån på pannan vilket slutade med att jag troligtvis fick någon form av kortslutning vilket kasserade en komponent på kretskortet. Bytte då till mitt gamla kretskort plus att jag körde försiktigt med värmepistol för att torka upp eventuellt fukt jag hade liggandes och då fungerade det bättre. Dock så varnade den för max temp för elpatronen men jag tänkte att det får vara så länge bara pelletsdriften fungerar i det akuta läget. Dock hade jag en kondensator som var dålig på gamla kortet ( därför jag bytt en gång) vilket innebar att fläkten aldrig stannade helt utan konstant gick på låga varv. Bytte båda kondensatorerna på kretskortet och monterade tillbaka det. Nu uppstod det stora problemet. Helt plötsligt så går pelletsdriften konstant utan att slå av så fort jag slår på pannan. Fick slå av den när panntempen visade över 90 grader och så fort jag slår på pannan så går den för fullt, även om jag väljer enbart el-drift i pannan så går pelletsdriften för fullt.

Någon som har en susning vad som kan ha hänt? Kan det ha att göra med kretskortet eller ligger felet någon annanstans med kortslutning eller felaktig givare osv?

Tacksam för alla förslag, nu är det lite kris när varken pellets eller elpatron går att använda.
av hc77
tis 30 maj, 2017 12:39
Kategori: Thermia / Ariterm
Tråd: Biomatic 20+, extra shuntuttag
Svar: 27
Visningar: 7199

Re: Biomatic 20+, extra shuntuttag

Försök nr:2

Kopplat om så att shuntledningen istället sitter efter värmefällan. Nytt test med samma resultat som innan dvs funkar ej.

Ja, känns som att det är cirkulationen som är bekymret. Om den bara kommer igång torde problemet vara löst. Skulle kanske kunna vara gegga som satt igen returanslutningen. Är dock sista alternativet jag vill kolla upp eftersom jag då måste tömma hela pannans vattenvolym. Har ingen golvbrunn i pannrummet.Tömde hela pannan förra våren när systemet kopplades in. Cirkulationen fungerade i höstas när jag stängde ner systemet.

Hade en del problem förra året med att få igång cirkulationen emellanåt men löste det då med avluftning och påfyllning av vatten till systemet eftersom trycket sjönk i expansionskärlet. Visade sig senare under hösten/vintern att blåsan i expansionskärlet hade gett sig. Bytte då denna och trodde att detta också skulle lösa varför jag fick fylla på systemet och lufta det ibland förra året. Plus att jag flyttade vänstra avluftaren längst ut på ledningen istället för att ha den ovanpå värmeväxlaren. Men nu får jag ju inte igång cirkulationen överhuvudtaget verkar det som.

Skall man alltid avlufta med cirkulationspumpen avstängd?

Dåligt förklarat med "uppförsbacke" men menar att 90 graders böjen är lite överböjd så sista biten innan returen in i pannan lutar uppåt. Se bild.

Brukar aldrig ge upp och tänkte inte göra det nu heller men nu börjar fantasin ta slut på vad jag skall hitta på. Sätta in en avluftare vid termiska ventilen och tömma pannan är väll det som återstår känns det som.
av hc77
tis 30 maj, 2017 10:04
Kategori: Thermia / Ariterm
Tråd: Biomatic 20+, extra shuntuttag
Svar: 27
Visningar: 7199

Re: Biomatic 20+, extra shuntuttag

Försök nr:1 denna nya dag.

Skruvade loss avluftningen till pumpen. Axeln snurrar på i bra fart utan problem.

Ändrade så att alla avluftare pekar uppåt. Luftade systemet och provkörde. Händer inget!

Körde med strypventilen helt uppe och returtempen steg för en kort stund upp till 66 grader vilket gjorde att jag hade förhoppningar att det var på gång. Tempen sjönk dock lika fort igen till att hamna på cirka 55 grader. Med strypventilen öppen borde väll man få högre temp på returen när pannan ger 80 grader ut. Borde väll tyda på att cirkulationen inte kommer igång?

Kan jag gjort för stor värmefälla, cirka 30 cm. Men alla rör blir varma så känns som att värme tar sig förbi värmefällan utan problem när cirkulationspumpen går.

När jag skulle bygga värmesystemet för poolen var det någon som sa till mig att det kan vara problem med att ha cirkulationspumpen på sugsidan som det blir i mitt fall. Lättare att få snurr på det om den sitter på trycksidan. Dock sas det att så som det ser ut i min installation så blir jag "tvungen" att ha den på sugsidan.

Är det så att jag får kavitation i pumpen tro?
av hc77
mån 29 maj, 2017 23:39
Kategori: Thermia / Ariterm
Tråd: Biomatic 20+, extra shuntuttag
Svar: 27
Visningar: 7199

Re: Biomatic 20+, extra shuntuttag

Återigen, tack.

Har 3 st avluftare som sitter enligt tidigare ritning. Har avluftning i värmefällans topp, se sista bilden i förra inlägget. Skall prova att vända på denna avluftare och även den vänstra vid värmeväxlaren, dessa har avluftarna sittandes åt sidan. Om det nu verkligen kan ha så stor betydelse så att cirkulationen inte kommer igång. Om nu det är cirkulationen som är grundproblemet?

Kommer även koppla om det så shuntledningen sitter på uppvägen på värmefällan. Känns inte så bra att få hög temperatur upp till vänstra plastkopplingen på värmeväxlaren. Det var det som hände förra året med läckande plastkoppling till poolslangen på grund av hög temperatur i kombination med avstängd cirkulationspump för poolvattnet. Vilket innebar vatten i hela pannrummet. Känns även som att cirkulationspumpen borde må bättre av att inte stå i hett vatten konstant.

Har provat alla 3 hastigheterna på cirkulationspumpen och alla tänkbara lägen på strypventilen.

Tar verkligen det heta vattnet från pannan till shuntledningen vägen över värmefällans avluftare vid stängd cirkulationspump såsom det ser ut nu? Denna avluftare sitter högre än T-korset där shuntledningen går iväg. Känns som att det liksom blir en egen krets som går från pannans extra shuntuttag via shuntledningen och förbi den termiska ventilen och sedan tillbaka till returen på baksidan av pannan utan att ha avluftats. Dock känns det som att om cirkulationspumpen inte är igång så kommer temperaturen bli så hög i shuntledningen att den termiska ventilen öppnar och det varma vattnet stiger upp på vänstra sidan av värmeväxlaren. Då borde luften försvinna via den avluftare som sitter där på vänster sida av värmeväxlaren? Ledningen för shuntledningen och förbi termiska ventilen upp till vänstra avluftaren blir ordentligt varma vid avstängd cirkulationspump vilket tyder på att den termiska ventilen öppnar. Då borde man även kunna få denna krets avluftat där uppe till vänster. Men jag har provat utan resultat.

Vad tror du, skall jag prova att sätta en avluftare på shuntledningen precis innan den termiska ventilen?

Såg även nu ikväll att längst ner på returen in i pannan på baksidan så har jag fått en liten "uppförsbacke" på en böj som skall vara 90 grader (lödd 90 graders koppling). Kan denna uppförsbacke på 2-3 cm spela roll för avluftninge och cirkulation?

Nästa åtgärder blir nog följande om ni inte har några andra förslag:

* Vända så jag får alla avluftare pekandes uppåt.

* Koppla på shuntledningen på "uppvägen" av värmefällan.

* Eventuellt sätta in en 4:e avluftare på shuntledningen precis innan den termiska ventilen för att säkerställa att jag får bort luften i shuntledningen.

* Eventuellt kapa returledningen på baksidan av pannan för att få bort den lilla "uppförsbacke " som finns där.
av hc77
mån 29 maj, 2017 20:55
Kategori: Thermia / Ariterm
Tråd: Biomatic 20+, extra shuntuttag
Svar: 27
Visningar: 7199

Re: Biomatic 20+, extra shuntuttag

Tack för ditt svar.

Hade lagt in fler bilder från början men av någon anledning hamnar de på fel håll så tog bort alla utom en. På telefonen visas de dock på rätt håll, konstigt. Lägger in de ändå, hamnar de på fel håll så går det ju alltid spara ner dem och sedan vända dem på rätt håll.

Pumpen visste jag inte av den gick att avlufta så jag hade stora förhoppningar att det skulle hjälpa men tyvärr utan resultat.

Provat att avlufta både med både pump av och på, kanske fel men ändock provat.

Inlopp till vänster och utlopp till höger för poolvatten.

Om jag har strypventilen helt öppen och pannan håller 80 grader så borde jag väll inte tappa speciellt mycket värme på retursidan? Just nu så är den inte i närheten av 80 grader.

Är det inte risk att jag inte har fått ut sista luften ur systemet på shuntledningen med strypventilen. Den ledningen tar väll ingen avluftare så som det ser ut nu? Avluftningen på cirkulationspumpen tar väll inte den ledningen utan bara returledningen från returen på pannan och upp till pumpen. Känns då som att shuntledningen saknar avluftning men jag kanske är helt fel ute?

En annan fundering också. Borde jag inte koppla så att shuntledningen kopplas på "uppvägen" på värmefällan? Som det är nu så borde det bli självcirkulation på shuntkretsen/returledningen. Blir lite samma typ av problem gällande självcirkulation som jag hade innan fast att det nu inte går igenom värmeväxlaren. Hela shuntledningen inklusive cirkulationspump och röret upp till vänstra sidan av värmeväxlaren blir nu ordentligt varma vilket känns naturligt eftersom de inte ingår i själva värmefällan. Den termiska ventilen öppnar väll även den så värmen stiger ända upp på vänstersidan. Varmt är det i alla fall där. I övrigt så verkar värmefällan fungera. Högra sidan är sval.
Några andra tankar och funderingar? Just nu blir det lite frusterat när det inte fungerar. Jag hade givetvis hoppats att det äntligen skulle bli riktigt bra men just nu funkar inget.
av hc77
mån 29 maj, 2017 15:23
Kategori: Thermia / Ariterm
Tråd: Biomatic 20+, extra shuntuttag
Svar: 27
Visningar: 7199

Re: Biomatic 20+, extra shuntuttag

Jaha, då var det inkopplat. Begriper dock mig inte på varför det inte verkar fungera som jag trodde det skulle fungera. Mätaren för returtempen visar fortfarande ungefär samma temperatur som innan jag byggde om systemet dvs cirka 55 grader, är till och med snäppet lägre temperatur nu. Om jag provar att ha den extra strypventilen på shuntledningen öppen helt så borde väll det gå ut samma temperatur tillbaka i returledningen om jag fattat det hela rätt dvs att inget går via värmeväxlaren. Även om jag har strypventilen öppen helt så stannar returtempen på max 60 grader, snarare 56-57. Även pannan sjunker i temp och stabiliserar sig på 72 grader med strypventilen helt öppen så det verkar gå en del genom växlaren ändå? Pannan jobbar oavbrutet och med en temp på 72 grader. Så nånting händer ändå eftersom pannan får jobba konstant.

Där jag köpte den termiska ventilen så fick jag hjälp av "vrida" den rätt så att anslutningarna kom rätt. Provade även innan jag monterade att blåsa i de 3 olika anslutningarna på ventilen. I den anslutningen som skall anslutas till röret från värmeväxlaren så var det stopp vid blåstest dvs det övre uttaget på den termiska ventilen. De två andra, nedre och högra, som går till shuntledningen med strypventil respektive returledningen var det fritt flöde i. Är det inte så det skall vara kopplat i mitt system? Borde ju vara stopp uppifrån tills rätt temp uppnås dvs 66 grader.

Får dessutom ingen större effekt av värmeväxlaren, ökar max 0.5 grader i timmen gentemot 2 grader/timmen innan. Verkar som cirkulationen inte riktigt vill komma igång i systemet. Har avluftat på alla 3 avluftare ett antal gånger, kommer bara vatten. Men eftersom returtempen är låg, dålig effekt av värmeväxlare plus att cirkulationspumpen blir riktigt ordentligt varm så kanske det är så att jag inte får igång cirkulationen i systemet? Om så , vad skall jag prova för att få igång det? Jag har ökat trycket i expansionskärlet till nästa max och luftat flertal gånger. Finns det ev. luft kvar ändå? Känns som att man borde haft en avluftare vid den termiska ventilen också för att kunna avlufta shuntledningen med strypventilen på. Som det är nu, finns det inte risk att det är kvar luft i denna del. Frågan är i så fall var jag skall sätta in denna avluftare. Känns som att man då borde haft ett extra uttag på den termiska ventilen där man satt in avluftaren.

Det är inte så att man också hade behövt en avluftare på shuntledningen med strypventilen. Som det är nu så kanske den inte blir tömd på luft?

Varför får jag ändå låg returtemp och dålig cirkulation m.m? Jag begriper det inte. Någon annan som begriper bättre?

Bifogar en bild. Får dock be om ursäkt att den verkar hamna på fel håll. Ligger på rätt håll i datorn men när den läggs in på forumet så vänds den fel.
av hc77
tis 23 maj, 2017 10:35
Kategori: Thermia / Ariterm
Tråd: Biomatic 20+, extra shuntuttag
Svar: 27
Visningar: 7199

Re: Biomatic 20+, extra shuntuttag

Tusen tack för ett utförligt och utmärkt svar. Nu är de kopplingar m.m. som behövs beställda. Återkopplar när installationen är färdig om hur det fungerar.
av hc77
mån 22 maj, 2017 22:04
Kategori: Thermia / Ariterm
Tråd: Biomatic 20+, extra shuntuttag
Svar: 27
Visningar: 7199

Re: Biomatic 20+, extra shuntuttag

Tack för dit svar Stegtorparn, uppskattas mycket.

Då blir det till att beställa de kopplingar som behövs för att få ihop det sista. Jag provar med 66 graders ventilen först och ser hur det funkar.

Vad det gäller strypventilen så får jag göra som du säger och prova mig fram. Nu utan termiskt ventil så stabiliserar sig panntemperaturen på cirka 72-73 grader och returtempen ligger på cirka 57-58 grader dvs cirka 15 grader lägre än panntemperaturen. Du säger att jag skall börja strypa flödet när det går ut 80 grader ifrån pannan, är det alltså så att har jag helt ostrypt på shuntledningen så kommer flödet ej gå genom värmeväxlaren utan enbart genom shuntledningen? Sedan så börjar jag strypa tills returtempen hamnar på 66 grader?

Hur påverkar den termiska ventilen effekten på värmeväxlaren kapacitet att värma poolvattnet. Kommer jag få ut mindre effekt av värmeväxlaren med den termiska ventilen inkopplad gentemot som det är idag utan denna ventil? Utan ventil är dock inget alternativ eftersom returtempen blir för låg och värmer pannan poolvattnet och man skall duscha så får man duscha i kallvatten. Tänker bara om jag får räkna med att pannan får gå längre tid för att uppnå samma temperaturhöjning på poolvattnet?

Ser placeringen av avluftare ok ut eller bör någon omplaceras eller saknas det någon?
av hc77
mån 22 maj, 2017 10:59
Kategori: Thermia / Ariterm
Tråd: Biomatic 20+, extra shuntuttag
Svar: 27
Visningar: 7199

Re: Biomatic 20+, extra shuntuttag

Ännu senare svar. Har lagt poolen åt sidan men nu är sommaren i antågande och dags att få ordning på det sista gällande värmesystemet till poolen.

Jag köpte en termisk ventil "Termovar 3-vägsventil" av en lokal firma (Baxi) och fick en del tips och råd gällande installation så nu skall jag beställa sista delarna och koppla ihop systemet. Skulle dock uppskatta om ni som kan detta tittar över den enkla ritning jag gjort för att se så jag tänkt rätt.

Ventilen har en öppningstemp på 66 grader. Dock kanske det hade varit bättre att haft eran ventil som öppnar vid 61 grader istället för bättre verkningsgrad på systemet, dock hade de enbart denna 66 graders hemma. När vattnet flödar genom värmeväxlaren idag utan termisk ventil håller returtempen efter värmeväxlaren cirka 58 grader. Kommer jag få problem med en 66 graders ventil så att flödet aldrig kommer gå genom denna på grund av för låg temp?

Fick även förklarat för mig att jag skulle sätta in en kulventil för att justera flödet eftersom vattnet annars alltid kommer ta enklaste vägen dvs ej genom värmeväxlaren., stämmer detta? Om så, hur vet jag hur mycket denna kulventil skall vara öppen för att få önskad effekt gällande flödet?

Kommer även göra en värmefälla eftersom jag hade problem med självcirkulation i systemet.
av hc77
fre 07 apr, 2017 12:32
Kategori: Thermia / Ariterm
Tråd: Proplem fläkt
Svar: 1
Visningar: 1538

Proplem fläkt

image1.JPG
image1.JPG (22.77 KiB) Visad 1535 gånger
Hej på er,

Jag lyckades ha av ett av stiftena till matningen till fläkten på min Biomatic 20+ i samband med att jag hade ur brännarskruven. När jag nu provar att koppla ihop det så går fläkten konstant på mycket långsamma varv så fort pannan sätts på, även om den är inställd på eldrift. Detta gör att spolen m.m blir jättevarm. Varför går fläkten konstant? Sitter felet fläkten med tillhörande spole m.m eller har det med styrningen att göra?

Dum som jag var så lödde jag fast stiftkontakten när den gick av, därav att plasten är bränd. Insåg försent att stiftet inte satt fast monterat utan gick att pilla loss och byta. Det var det jag nu skulle göra men när jag provar med ett nytt stift så går som sagt fläkten på långsamma varv konstant. Provkör jag fläkten via menyn så funkar den på högre varv osv. Innan när det bara var lött så funkade det som det skulle dvs fläkten stannade helt. Har kollat så inga andra kablar är skadade och ligger emot.

Kan köpa ny fläkt, har ändå gått sedan 2006 och cirka 80 ton men det är frågan om det hjälper?

Någon som har förslag på lösning?
av hc77
ons 01 jun, 2016 09:04
Kategori: Thermia / Ariterm
Tråd: Biomatic 20+, extra shuntuttag
Svar: 27
Visningar: 7199

Re: Biomatic 20+, extra shuntuttag

Uppdatering:

Kopplade in värmeväxlaren i måndags. Tänkte att jag får helt enkelt prova utan någon termisk ventil och se hur det funkar.

Satte en utanpåliggande tempmätare på returen till pannan. I början håller returen cirka 62-63 grader för att därefter sjunka och ligga på 56 grader dvs lite för lågt. Märker även att panna får jobba hårt eftersom den inte orkar hålla tempen uppe utan lägger sig på 68-70 grader och då har även elpatronen gått in. Gjorde en snabb koll i morse att stänga av elpatronen och enbart låta den gå på pelletsen och då sjönk returtempen ytterligare någon grad. Känns onödigt att elpatronen skall gå in om allt fungerar som det ska.

Hade även att missöde. Stängde av poolcirkulationen första natten och när jag kom ner på morgonen därpå så hade det läckt kraftigt i klämplastkopplingarna till värmeväxlaren. Har 50mm PVC-slang kopplad direkt till värmeväxlare. Troligtvis hade det varma vattnet som blir liggandes i värmeväxlaren gjort slangarna mjuka med läckage som följd. Gick även skruva åt kopplingarna minst ett halvt varv, kändes som om dom hade också hade släppt. Hade enbart dragit dem med handkraft dagen innan. Drog nu åt dem med polygrip.

Hur funkar denna termiska ventil egentligen? Blandar den in kallt vatten i hetvattnet och detta då leder till att temperaturskillanden inte blir lika stor i förhållande till poolvattnet och därmed sjunker inte returtempen lika mycket heller.

Eftersom effektbehovet enbart ligger på cirka 1/h per dag så känns det som man skulle vilja minska på värmeväxlarens effekt så att pannan orkar hålla tempen uppe. Är det en termisk ventil som är lösningen på detta eller skulle en shunt vara bättre.
av hc77
tor 26 maj, 2016 16:59
Kategori: Thermia / Ariterm
Tråd: Biomatic 20+, extra shuntuttag
Svar: 27
Visningar: 7199

Re: Biomatic 20+, extra shuntuttag

Återigen, tack för ditt svar.

Inkopplingen ser i stort sett ut som på länken:

http://www.pahlen.se/common/download/ma ... i-flow.pdf

Verkar ju helt klart vara bra med en termisk ventil. Är väll bara jag som är dumsnål och funderar på om det behövs. Ekonomiskt drar det iväg med ytterligare utgifter. Skulle "bara" köpa lite kopplingar hos rörmokaren för att få ihop cirkulationsslingan. Kunde väll inte kosta många hundra tänkte jag men bara kopplingarna plus lite rör gick på 2000 kr. Slang till och från poolen 1500 kr plus plastkopplingar 700 kr. Utöver detta kostnad för cirkulationspump och värmeväxlare. Kanske skulle behållt poolvärmepumen jag sålde :D.

Pratade förresten med någon gammal pannmontörsräv på VVS-firman gällande detta med returtempen och termisk ventil. Han tyckte absolut inte att det behövdes. Till saken hör att de har en likadan pannan som mig som står i butiken som demo/uppvärmning. Så jag åkte därifrån utan någon ventil. Därmed föringar jag absolut inte dina kunskap. Du kan säker detta bättre än vad han kunde. Just då kändes det bara skönt när han sa så för då slapp jag det extra momentet och kostnaden.

Den termiska ventilen fungerar alltså som en "bypass" förbi värmeväxlaren om temperaturen understiger 60 grader? Då skall man alltså koppla in termiska ventilen före vv och sedan ett t-kors efter vv och sedan ett rör däremellan så att vattnet kan ta den vägen om temperaturen är för låg dvs under 60 grader, är det rätt uppfattat?

Tempmätaren skall sitta på inkommande ledning från poolen till värmeväxlaren.

Jag kan inte detta med effekt på pannan (15kW). Vad menas med det, 15 kW per vad?
En kall vinterdag går det 2 säckar pellets hemma hos mig dvs 32 kg * energivärde på 4,8 kW= 153,6 kW/dygn.

Jag tänker säker helt galet men om jag bara tänker fritt lite:

Tempsänkningen i poolen är cirka 2 grader/dygn vilket måste kompenseras genom värmehöjning. Energiåtgången blir då för att hålla tempen konstant i poolen blir då cirka 18,6 kW. Utöver detta behövs det ytterligare energi för varmvattnet uppskattningsvis kanske 30 kW/dygn dvs totalt eneriåtgång cirka 50 kW/dygn sommartid gentemot 150kW/dygn vintertid. Är problemet då menar du att energiuttaget blir för stort på kort tid när tempen skall höjas så att pannan inte orkar med utan returvattnen riskerar att bli för lågt?

I poolstyrningen kan man ställa in min och max-värde. Så jag antar att man ställer minvärde strax under den temperatur man önskar och när tempen kommer till det värdet så startar cirkulationspumpen? Meningen är väll inte att pannan skall "tokköra" för att få upp tempen under en kort period utav dygnet utan den skall hålla någorlunda konstant temperatur. Med andra ord borde det bli så att cirkulationspumpen går under korta stunder under hela dygnet. Men det kanske inte hjälper ändå med tanke på kallt returvatten?

Återigen, tack för din hjälp.