Termostat modell "grym"

Icecap
Pannrumsfanatiker!!!!
Inlägg: 5893
Blev medlem: tor 26 jan, 2006 23:20
Ort: Värmland

Re: Termostat modell "grym"

Inlägg av Icecap »

Roli: Man får inget, man köper! ;-)

Men exakt vilka funktioner som kommer "med" i grundprogrammeringen är inte fastställd än.

Min grundtanke var att det ska finnas möjlighet att ställa de 8 möjliga utgångar på ett sätt som ger 8 st termostatfunktioner. Detta betyder att utgång <valfri> ska slå på när sensor <valfri> når <ställbar>°C eller under och slå av när sensor <valfri> når <ställbar>°C eller över.

Detta betyder att alla sensorernas värden kan användas fritt, samma sensor kan användas till fler olika punkter, start, stopp eller inte alls.

En annan idé jag hade var att utgång <valfri> ska kunde ställas till att jämföra sensor <valfri> med sensor <valfri men någon annan> och om den ena är högre än den andra ska utgången aktiveras, är det inte så ska den slås av. Evt. kan man införa en hysteres på den funktion också.

Sedan kom det upp med shuntstyrning som styrs av två reläer, alltså bör jag lägga till en möjlighet för detta. Det blir väl i all enkelhet en PI-styrning där man kan ställa pulsbredd, uppdateringshastighet, måltemperatur osv. och detta måste då gälla att man kan välja upp till 4 av sådana funktioner, detta vill då totalt ge 8 utgångar ju.

Och det ska vara så att alla utgångar kan styras på det sätt man behöver! Man kan alltså ha 6 termostatfunktioner och en shuntfunktion om man vill, alltså blanda som man vill om bara inte en utgång redan är upptagen.

Ytterligare skulle jag gärna vilja ge varje sensor ett namn och det samma med utgången, då kan man enklare se i displayen att "Pann.temp." är xx°C istället för "Sensor 3: xx°C" och sedan undra över vad f** sensor 3 nu är...

Slavpanelen var det ja... Jag har tänkt till lite med den och insett att jag kanske borde tänka lite om där. I annan anledning behöver jag en lös display med folie knappsats på (4 knappar), därför har jag kommit fram till att jag istället konsekvent sätter dit en RS485-port och då kan man koppla på en eller fler display som man vill!

Då kan man alltså montera styrenheten i en låda där den sitter bra till och sedan dra ett billigt kabel (TP-kabel fungerar ypperligt) till displayen som då kan sitta ett (eller fler) lämpligt(/lämpliga) ställe(/ställen). Eller man kan välja att inte ha display/knappsats alls.

Och Google kan helt säkert ge svar på vad "Raspberry Pi" är för något men i essens är det en billig PC som kan köra Linux. Och ja, det är för avancerade användare! Det är HDMI-utgång till bildskärm, USB-anslutning till t-bord, mus osv. samt LAN-anslutning. Alltså en hel PC - om än inte blixten själv.

LAN-kontakt på en termostatenhet känns ganska mycket överkurs men vill man vara avancerat kan man definitivt koppla in termostatmodulen till den seriella porten på en Raspberry Pi och då aktivera termostatmodulens mjukvara till att bara rapportera värden och sedan slå på/av utgångarna enl. de kommandon som kommer från den seriella porten, på det vis kan Raspberry Pi'en styra allting, vara on-line på nätet osv. Och det blir billigare än att montera ett LAN-till-seriell modul.
Janfire NH, CTC 265B '72, K-Silo, KW SID012 dragbeg.
143m² (2 plan) + 71m² 1939, 20°C.
Var med i utv. av styrningen till Janfire NH brännaren.
Är inte PK!
danei
Pannrumshärskare!
Inlägg: 2279
Blev medlem: ons 04 aug, 2010 13:13

Re: Termostat modell "grym"

Inlägg av danei »

Det låter riktigt intressant. Jag har funderingar på att styra systemet via en liten dator, men att ha en sådan här enhet som kan ställas av en dator verkar mycket mer tillförlitligt. Mycket hänger nog på hur bra du lyckas med användare interfacet på enheten. Med mycket möjligheter blir det lätt rörigt att ställa in saker.
Användarens profilbild
CPMS
Energiprofet!
Inlägg: 502
Blev medlem: tis 30 nov, 2010 19:37
Ort: Långsele, Västernorrland

Re: Termostat modell "grym"

Inlägg av CPMS »

Blir det något av bygget Icecap?

Om inte funderar jag på att göra ett försök men om det blir något vettigt av det får man se, hur svårt kan det vara egentligen? :)
146+173m² 4-plan, 2006 Thermia 20+ Bequem 20, KW Z150, V-E AB shuntstyrning, 5 ton bulk med automatisk fyllning av Mafa Mini, Maflex skruvar.
rod02
Pannrumshärskare!
Inlägg: 2641
Blev medlem: lör 20 dec, 2008 02:01

Re: Termostat modell "grym"

Inlägg av rod02 »

Skulle vara kul med lite bilder. Ritade går utmärkt. Blockschema. Och en liten manual i text.
Egor duplomat D1F 1978 Pellx 2001 7.0 Tigex25 Bulkföråd Termomatic ERA
Icecap
Pannrumsfanatiker!!!!
Inlägg: 5893
Blev medlem: tor 26 jan, 2006 23:20
Ort: Värmland

Re: Termostat modell "grym"

Inlägg av Icecap »

Intresset verkar vara svalt så jag har lagt den åt sidan. Jag drömmar inte om att leva på att sälja termostatbyggsatser men jag ämnar inte att gå back på att ta fram det hela.

Jag har redan insett att jag är tvungen att löda fast mikroprocessorn och programmera in ett "grundprogram", det är inte alla intresserade som har en PICkit3 liggande och som kan använda den.

Så det blir mycket jobb för väldigt lite pengar och det känns som att jag likaväl kan gå back på det hela, helt enkelt för att kostnaden för att ta fram mönsterkorten kan överstiga den totala intjäningen. Eller på svenska: varje byggsats vill kosta mig pengar om jag inte tar en saftig pris för den.

Jag siktar på att den borde hamna runt 700:-, då exkl. låda och nätdel (12V väggvårta). Detta pris slår eKontroll TK1A/TK1B ganska långt. Det kan bli möjligt att löda dit ytterligare en krets och ett kontaktdon varefter man kan kommunicera direkt via USB.
Janfire NH, CTC 265B '72, K-Silo, KW SID012 dragbeg.
143m² (2 plan) + 71m² 1939, 20°C.
Var med i utv. av styrningen till Janfire NH brännaren.
Är inte PK!
Användarens profilbild
Honda
Pannrumstomte!
Inlägg: 1191
Blev medlem: fre 14 jan, 2005 11:17
Kontakt:

Re: Termostat modell "grym"

Inlägg av Honda »

Jag har inte själv något behov, så på det sättet bekräftar jag förstås din slutsats... Men jag tänkte komma med lite input iallafall. Min första tanke då du nämnde projektet var precis det här, en anpassad hårdvara blir för krånglig för slutanvändaren eller för dyr för tillverkaren. En annan väg att gå, som kanske skulle ge större möjligheter, är att använda så mycket färdig hårdvara som möjligt, idealiskt 100%. Då kan du ha hela projektet 100% öppet inklusive sw, och sälja bekvämlighet, något som jag tror att de flesta gärna betalar för. Dvs noll kronor: skaffa alla delar själv och ladda sw härifrån, sedan olika nivåer av "köp all hw av mig och och löd och ladda sw själv" till "färdigt hopplockat, bara att stoppa i sladden". Men jag förstår att det här sättet inte är i närheten av lika roligt för en elektronikkille, och det kanske helt enkelt inte existerar någon hw som är tillräckligt tillförlitlig i rätt prisklass.
Termax 25Cr med spaksotning, Bio Comfort + lambda + kompressorrengöring, 10m skorsten med 125mm insatsrör. 8t bulkförråd. Matene vertikalskruv. https://github.com/motoz/PellMon open source pelletlogger
Icecap
Pannrumsfanatiker!!!!
Inlägg: 5893
Blev medlem: tor 26 jan, 2006 23:20
Ort: Värmland

Re: Termostat modell "grym"

Inlägg av Icecap »

Min tanke var att schema osv. skulle vara 100% öppen, grundläggande mjukvaran likaså.

Jag har planerat 8 st relä-utgångar (SPDT), 8 st ingångar som kan använda DS18B20/DS18S20/PT1000, 8 optokopplaringångar för 12V som rimligt enkelt kan köra på 230V med ett extra motstånd.

Jag funderade på att lägga till en 0-10V utgång också, bara för skoj skull.

Man skulle kunde löda på en extra krets (FT230XS, <20kr) samt ett USB-B kontaktdon och då ha USB-kommunikation. Man skulle även ha möjlighet att montera en TRS400 (~400kr) från LPRS som är ett radiomodul, då har man trådlös kommunikation men då måste man ha en likadan enhet i andra ändan, då kan man dock nöja sig med att montera ett minimum av komponenter vilket sänker priset kännbart.

Mjukvaran skulle bestå av en möjlighet att ställa in sensortyp samt att avläsa dessa.
Sedan skulle man kunde välja vilken funktion relä/reläer har, det kan vara termostatfunktion, PI-funktion med PWM-utgång (perfekt när man ska hålla något på konstant temperatur, kanske en vätska på 74°C), shunt-utgång med två reläer där man kan välja kurva osv.

Grejen är att man kan mäta 8 st temperaturer, vill man kan man expandera 1-Wire avkänningen ganska mycket, man kan alltså i teorin avkänna väldigt många sensorer på samma buss, att övervaka en ack-tank med kanske 20 sensorer är ganska enkelt när man väl har den bit avklarat.

Med (minst) 8 temperaturer samt 8 relä-utgångar, 8 av/på-ingångar samt display & knappsats kan man styra snart sagt allt man vill.

Men att bygga en universell leksak kommer inte att ge någon intresse, lägger jag till t.ex. 8 st SSR-utgångar ger det lite extra möjligheter men sedan kommer det önskemål om Arduino-kompabilitet, LAN och vad som helst extra och det kan jag såklart göra, det blir dock ett extremt utvecklingsarbete och ingen pengar som betalar detta.

Men rent faktisk skulle man kunde programmera en komplett brännarstyrning med grundversionen...
Det behövs:
- Knappsats & display (som ingår).
- En ingång för flamvakt (kan vara PT1000, jag är misstroende till optiska - men de kan användas).
- En ingång för panntemperatur för termostatfunktion.
- Ingångar för ackumulatortank-temperaturer (om man vill).
- En ingång för att övervaka backtemperatur (säkerhet).
- En utgång för att driva doseringsmotor.
- En utgång för att driva en evt. externmotor från storförråd till doseringsförråd.
- En utgång för att driva tändspiral.
- En utgång för att styra laddpump.
- En utgång för att styra laddventil.
- En larmutgång (bara för att vara överlägsen).

Med ett radiomodul monterat och en "fjärrenhet" kan man alltså programmera en hel och komplett brännarstyrning med fjärrdisplay och loggning från enheten eller fjärrenheten...

Det tycker jag är jävligt universellt!!! Men det är specialistgrejer att komma dit och det skulle vara ett fåtal som ville göra detta så det är mest bara ett tänkbart scenario.
Janfire NH, CTC 265B '72, K-Silo, KW SID012 dragbeg.
143m² (2 plan) + 71m² 1939, 20°C.
Var med i utv. av styrningen till Janfire NH brännaren.
Är inte PK!
rod02
Pannrumshärskare!
Inlägg: 2641
Blev medlem: lör 20 dec, 2008 02:01

Re: Termostat modell "grym"

Inlägg av rod02 »

Vad skiljer din grunka från en PLC?
X data enheter räcker till alla för all framtid. Var har jag hört det förr :-) ....
Egor duplomat D1F 1978 Pellx 2001 7.0 Tigex25 Bulkföråd Termomatic ERA
Icecap
Pannrumsfanatiker!!!!
Inlägg: 5893
Blev medlem: tor 26 jan, 2006 23:20
Ort: Värmland

Re: Termostat modell "grym"

Inlägg av Icecap »

"Vad skiljer din grunka från en PLC?"
- Pris.
- Antal sensorer som kan anslutas. I praktiken kan en 1-Wire ingång driva ~30 sensorer om man vill.
- Trådlös kommunikation utan att behöva pantsätta den förstfödda.
- Man kan lägga in avancerade parameter om man vill, analoga uträkningar.

Men det är ju i grunden likgiltigt, intresset är för lågt för att jag ids lägga krut på det.
Janfire NH, CTC 265B '72, K-Silo, KW SID012 dragbeg.
143m² (2 plan) + 71m² 1939, 20°C.
Var med i utv. av styrningen till Janfire NH brännaren.
Är inte PK!
rod02
Pannrumshärskare!
Inlägg: 2641
Blev medlem: lör 20 dec, 2008 02:01

Re: Termostat modell "grym"

Inlägg av rod02 »

Kolla om du kan hitta fler anv område, så kanske det går att sälja fler. Data loggning är mitt önskemål. Förutom det andra.
Egor duplomat D1F 1978 Pellx 2001 7.0 Tigex25 Bulkföråd Termomatic ERA
Icecap
Pannrumsfanatiker!!!!
Inlägg: 5893
Blev medlem: tor 26 jan, 2006 23:20
Ort: Värmland

Re: Termostat modell "grym"

Inlägg av Icecap »

Om du menar självstående loggning börjar det bli besvärligt. Att klämma dit ett SD-kort är inget svårt men det måste även till en RTC då loggning utan datum & tid är värdelöst. Sedan ska det ett filsystem till att kommunicera med SD-kortet och då är systemet så "stort" att hela grundidéen är borta. Då kan man likaväl nöja sig med lite reläer som utgångar, några 1-wire ingångar samt lite digitala ingångar och sedan koppla allt till en raspberry-pi som sedan kan kommunicera medelst SPI. Då har man nätverk, USB, Linux och allt.

Menar du loggning via en PC var det planerat i grundversionen.
Janfire NH, CTC 265B '72, K-Silo, KW SID012 dragbeg.
143m² (2 plan) + 71m² 1939, 20°C.
Var med i utv. av styrningen till Janfire NH brännaren.
Är inte PK!
rod02
Pannrumshärskare!
Inlägg: 2641
Blev medlem: lör 20 dec, 2008 02:01

Re: Termostat modell "grym"

Inlägg av rod02 »

På din fråga ja.
Raspberry-pi har jag nyligen tittat på. Priset gör att den nog blir grund för mycket. Den med rätt mjukvara och lite kring prylar så är det mesta möjligt.
Egor duplomat D1F 1978 Pellx 2001 7.0 Tigex25 Bulkföråd Termomatic ERA
Skriv svar