koppla om?

Här diskuteras hjärtat i ett vattenburet system. Även kombinationer av olika energikällor hör hemma här
Skriv svar
sirkrille
Fröträd
Inlägg: 65
Blev medlem: ons 19 nov, 2008 18:06

koppla om?

Inlägg av sirkrille »

Har flyttat till en gård och där hade de bytt vedpanna till en atmos 40kw och en 2000l tank. När jag eldade så tog det ca 3 timmar att få varmvatten i Kranen. laddningen går inte in i toppen på tanken, den går in där man tar ut vattnet till radiatorerna. På den ledningen sitter shunten också. Så det laddar direkt till radiatorerna. Måste väl bli bättee om man laddar i toppen på tanken? Tryckkärlet är kopplat till toppen på acktanken. Bättre att koppla tryckkärlet på bottenledning i acktanken och ladda i toppen på tanken? Känns som det bara rör om i hela tanken. Kanske inte ens värmer upp hela tanken?

Kanske inte är så bra på att förklara men :-)
Viadrus V8D, 2000l, tryckkärl 200l, automix
André
King Pinne!!!!!
Inlägg: 7173
Blev medlem: tor 09 dec, 2004 18:25
Ort: Bygdeå 4 mil norr om Umeå
Kontakt:

Re: koppla om?

Inlägg av André »

Laddningen sitter med fördel på sidan/gaveln på tanken o inte i toppen, Även uttag till radiatorerna ska sitta där.. Alltså på översta uttaget på tankens sida..
I toppen kan du ha säkerhetsventil/avluftare, Har du inte de så kanske du har en stor luftbubbla där idag?
Ansluta exp.kärlet i botten på tanken är bra då du både minskar förlusterna samt skonar blåsan i kärlet då det istort nästan bara blir kallt vatten som går ut i kärlet, Har du det i toppen så går det ut varmt vatten som sedan svalnar rätt snabbt o när tanktempen sjunker åker det kalla vattnet in i tanken igen o kyler den ändå snabbare..
Så sitter din anslutning från pannan i översta uttaget på tanksidan behöver du inte koppla om detta utan bara flytta exp.kärlet till tankbotten o sätta säkerhetsventil i toppen på tanken så kan du även avlufta tanken med den..
Thermia Bequem 15D, Nibe alpha keram, Borö 500/110 L Acktank, Laddomat 10 (tidigare 2 st Biona o 1 st Janfire) 13,5 m3 bulkförråd
Skriv svar