Makaroner i termos:
Kokade upp vatten och hällde i en termos(skölj med lite kokande vatten, så blir det en bra start) tillsammans med makaroner och lät stå. Lite för länge så de blev mosiga. Men med rätt tid så kan det bli bra. Om man skakar lite, så kan det nog bli mindre klibb.
Spara el tråden.
Spara el tråden.
Egor duplomat D1F 1978 Pellx 2001 7.0 Tigex25 Bulkföråd Termomatic ERA
Låter som om du skriver en kokbok för inbitna ungkarlar
Hur får du ut makaronerna ut termosen?
Mycket energi finns nog att spara på att koka på eftervärmen. Dvs att koka som vanligt men att slå av plattan en tid innan maten är klar och sedan utnyttja eftervärmen. Även hur man kokar exempelvis potatis påverkar ju. Som barn fick jag lära mig att inte fylla så mycket vatten i kastrullen, potatien behöver inte vara täckt med vatten och sedan koka med lock på 2:an eller 3:an. Slår man sedan av plattan de sista 10minuterna så finns det ju mycket att spara mot att stormkoka med tregånger så mycket vatten utan lock på 6:an i 30minuter.
Nytt recept till receptsamlingen
För att få lite mer hår på bröstet så, häll upp vatten i en kastrull töm i makaronerna (det ska vara snabbmakaroner, vanliga makaroner är för fjolliga) ställ kastrullen på pannan. (fungerar bäst med "gammlepanna") och vänta. Koktiden varierar beroende på vilken panna man har. Ju sämre panna destå bättre, dvs kortare koktid.
Detta sparar ström och ger hår på bröstet till alla som vågar ära makaronerna. Nyttigt? nej kasnke inte men "karligt"
Hur får du ut makaronerna ut termosen?
Mycket energi finns nog att spara på att koka på eftervärmen. Dvs att koka som vanligt men att slå av plattan en tid innan maten är klar och sedan utnyttja eftervärmen. Även hur man kokar exempelvis potatis påverkar ju. Som barn fick jag lära mig att inte fylla så mycket vatten i kastrullen, potatien behöver inte vara täckt med vatten och sedan koka med lock på 2:an eller 3:an. Slår man sedan av plattan de sista 10minuterna så finns det ju mycket att spara mot att stormkoka med tregånger så mycket vatten utan lock på 6:an i 30minuter.
Nytt recept till receptsamlingen
För att få lite mer hår på bröstet så, häll upp vatten i en kastrull töm i makaronerna (det ska vara snabbmakaroner, vanliga makaroner är för fjolliga) ställ kastrullen på pannan. (fungerar bäst med "gammlepanna") och vänta. Koktiden varierar beroende på vilken panna man har. Ju sämre panna destå bättre, dvs kortare koktid.
Detta sparar ström och ger hår på bröstet till alla som vågar ära makaronerna. Nyttigt? nej kasnke inte men "karligt"
Panna: Effetca 222c -14,
Brännare: Viking Bio -06,
Dragbegr: Tigex 25
Skorsten: 9m tegel, med 100mm rostfritt "kondensrör" sista metrarna.
Tvåvåningshus ca 136m2 -1910, ouppvärmd källare.
Brännare: Viking Bio -06,
Dragbegr: Tigex 25
Skorsten: 9m tegel, med 100mm rostfritt "kondensrör" sista metrarna.
Tvåvåningshus ca 136m2 -1910, ouppvärmd källare.
-
- Pannrumshärskare!
- Inlägg: 2032
- Blev medlem: tor 04 nov, 2004 12:56
Det är ju inte speciellt ovanligt att folk kokar utan lock överhuvudtaget, lägg på locket helt så kan man nästan stänga värmen helt.
Undrar om man kan koka makaroner i mikrovågsugnen....
Och angående fiskpinnarna så funkar det säkert, men är det inte risk att den rostade mackan smakar fisk sen....
Undrar om man kan koka makaroner i mikrovågsugnen....
Och angående fiskpinnarna så funkar det säkert, men är det inte risk att den rostade mackan smakar fisk sen....
En Roslagsbrännare och en Nibe City, finns placerad i län N (Halmstad)
brännaren går året runt sedan 2006, har bara bytt tändelement 3 gånger 2011, 2015 och 2019, allt annat är originaldelar.
brännaren går året runt sedan 2006, har bara bytt tändelement 3 gånger 2011, 2015 och 2019, allt annat är originaldelar.
Äsch, det blandar sig i magen iallafall
/jphan
/jphan
Funkishus från -41, 140m2 på två plan + 70m2
Nibe Alpha Combi, Baxi Eurofire 20kw
Första brännaren på Twitter?@pelletstat
Nibe Alpha Combi, Baxi Eurofire 20kw
Första brännaren på Twitter?@pelletstat
Joones: Med pumptermos kan det bli problem Men även de borde gå att öppna. Bara att hälla ut. Finns även termosar med stora öppningar, för mat.
Koka med lock? Då får man ju stå och passa....
En metallisk termos som man kan sätta på spisen vore idealet. Med löstagbar dubbelbotten. Att skruva på när man stängt spisen.
Makaroner i micron borde funka, med rätt recept(tid).
Spillet från vanliga grytor är stort, Men man har nytta av värmen när det är kallt. På sommaren är det bara förlust.
Koka med lock? Då får man ju stå och passa....
En metallisk termos som man kan sätta på spisen vore idealet. Med löstagbar dubbelbotten. Att skruva på när man stängt spisen.
Makaroner i micron borde funka, med rätt recept(tid).
Spillet från vanliga grytor är stort, Men man har nytta av värmen när det är kallt. På sommaren är det bara förlust.
Egor duplomat D1F 1978 Pellx 2001 7.0 Tigex25 Bulkföråd Termomatic ERA
- bergatorparen
- Pannrumshärskare!
- Inlägg: 2881
- Blev medlem: mån 16 mar, 2009 14:52
- Ort: Bergatorp
I gamla dagar hade man något som kallades koklåda. Man tog en helt vanlig trälåda och lade gamla tidningar i botten och längsmed sidorna. Sedan kokade man upp kastrullen med maten på spisen, och placerade den så i lådan, packade om den med mer tidningar och täckte över med tidningar och lade på locket till trädlådan. Metoden finns beskriven i äldre kokböcker och skolköksböcker. På så sätt sparade man multum för el har alltid varit dyr. Fördelen med metoden var ju att man fick fria händer att göra annat under tiden
CTC 1200 Ekonomi 04 Viking Bio 07 MAFA veckoförråd
Danfoss ECL 100 Comfort
Tigex 25
Danfoss ECL 100 Comfort
Tigex 25