brygga öl
brygga öl
Nån som bryggt eget öl?
bryggt ölsats eller mer avanserat?
allt av intresse då man har lite fritid mellan säckpåfyllning och sotning.
funderar på att sätta en coopers satts med bryggsocker och lite mindre vatten.
mvh David
bryggt ölsats eller mer avanserat?
allt av intresse då man har lite fritid mellan säckpåfyllning och sotning.
funderar på att sätta en coopers satts med bryggsocker och lite mindre vatten.
mvh David
Exonom B20B 1970, Baxi eurofire 2009
94m² +141² 1970, värmer ca: 185m²
Ackumulatortank 500l 1983
funderar på vedpanna
94m² +141² 1970, värmer ca: 185m²
Ackumulatortank 500l 1983
funderar på vedpanna
Vi gav en polare som fyllde 30 en komplett sats för ölbrygging, det var någon mörk slags "stout"-aktig öl - han kom dragande med sina "fulöl" i nästan två års tid efteråt, så mitt heta tips är "gör det inte"...och om du gör det, var _noga_ med att tvätta ur flaskorna du tappar upp det i!!
/johan
/johan
Funkishus från -41, 140m2 på två plan + 70m2
Nibe Alpha Combi, Baxi Eurofire 20kw
Första brännaren på Twitter?@pelletstat
Nibe Alpha Combi, Baxi Eurofire 20kw
Första brännaren på Twitter?@pelletstat
Jag brukar köra en sats då och då, dom senaste gångerna har det blivit Coopers bitter men det är ju en smaksak
En ny är förresten precis inköpt och väntar på att startas.
Några råd på vägen:
- Rengör först allting med bryggrens (ett vitt pulver som luktar klor) och hett vatten. Skölj därefter noga.
- Skriv loggbok. Om du får till ett perfekt öl så kan det ju vara bra att ha kvar noteringarna till nästa gång.
- Sedan när ölet så småningom är färdigjäst så kan man göra på olika sätt:
När man gjort några ölsatser så börjar man få bra koll på hur mycket socker som ska tillsättas för att få den alkoholhalt som passar öltypen bäst. Det ska ju inte smaka busgrogg eller lättöl

En ny är förresten precis inköpt och väntar på att startas.
Några råd på vägen:
- Rengör först allting med bryggrens (ett vitt pulver som luktar klor) och hett vatten. Skölj därefter noga.
- Skriv loggbok. Om du får till ett perfekt öl så kan det ju vara bra att ha kvar noteringarna till nästa gång.
- Sedan när ölet så småningom är färdigjäst så kan man göra på olika sätt:
- Tappa om ölet (med hävert) och tillsätt rekommenderad mängd socker för kolsyrejäsning (se till så sockret löses upp). Tappa därefter upp på rengjorda pet-flaskor (fyll inte riktigt ända upp), kläm ihop flaskan så nivån kommer ända upp till kanten (för att få bort all luft) och skruva därefter på korken hårt, ställ sedan i rumstemperatur 1-2 veckor. Dagen innan ölet skall förtäras så ställs det svalt. Dagen efter hälls det försiktigt upp på tillbringare (släng sista skvätten när bottensatsen börjar komma) och brygden kan därefter avnjutas i rimlig mängd.
eller:
Om man har tillgång till karbonator så omtappas ölet (med hävert) till annat kärl, sedan tillsätter man jäststopp och skakar ur kolsyran 2 gånger/dag. Efter ett par dagar tillsätts klarningsmedel och jäshinken ställs källarsvalt. När ölet klarnat så tappar man över till pet-flaskor som man sedan kolsyrar med karbonatorn (då slipper man helt bottensats efter en kolsyrejäsning).
När man gjort några ölsatser så börjar man få bra koll på hur mycket socker som ska tillsättas för att få den alkoholhalt som passar öltypen bäst. Det ska ju inte smaka busgrogg eller lättöl

CTC 265B '78 med RoslagsBrännaren Villa Alt2 '06, Tigex 25, 112+112 m².
Keddyinsats i gillestugans öppna spis som stöd och mys.
Äldsta dotterns hus: CTC 1200 Family med Baxi HSPB20 (som jag kikar till ibland).
Keddyinsats i gillestugans öppna spis som stöd och mys.
Äldsta dotterns hus: CTC 1200 Family med Baxi HSPB20 (som jag kikar till ibland).
Det svåraste är nog kolsyran. Bottensats nej tack. Lättare att göra kolsyrefritt vin. Var hittar du karbonatorn idag? De flesta kolsyreapparater klarar bara rent vatten. Eller kan man fuska? Nån som vet nån bra essens till vin och öl?
Egor duplomat D1F 1978 Pellx 2001 7.0 Tigex25 Bulkföråd Termomatic ERA
Är nyfiken på vad ett sådant kit, egentligen kostar. Vart köpte ni det ifrån?johano skrev:Vi gav en polare som fyllde 30 en komplett sats för ölbrygging, det var någon mörk slags "stout"-aktig öl - han kom dragande med sina "fulöl" i nästan två års tid efteråt, så mitt heta tips är "gör det inte"...och om du gör det, var _noga_ med att tvätta ur flaskorna du tappar upp det i!!
/johan
Tack för svar!
tack för svaren. nu står det en satts med coopers Real ale och jäser i källaren
får se om det går att dricka sen.
startpacket finns på http://www.coopershembryggning.se/art-1 ... iPageID=19
får se om det går att dricka sen.
startpacket finns på http://www.coopershembryggning.se/art-1 ... iPageID=19
Exonom B20B 1970, Baxi eurofire 2009
94m² +141² 1970, värmer ca: 185m²
Ackumulatortank 500l 1983
funderar på vedpanna
94m² +141² 1970, värmer ca: 185m²
Ackumulatortank 500l 1983
funderar på vedpanna
Om man inte är helt emot vin, så rek jag det till nybörjaren. Mycket lättare. Har satt flera vinsatser med gott resultat. Även på egen frukt/bär. med kemikalie sats. Fick en ölsats, men det blev inte drickbart. Viktigt vid vinbryggning är att inte gå över sockerhalt/ liter. Vill man ha lite starkare så får man jäsa en vecka eller två, innan man tillsätter det sista sockret. Finns mätare som visar sockret gr/l.
Provade en blandning av äpple och vinbär, men slutresultatet smakade inte det minsta av frukterna. Snarare som vittvin.
Provade en blandning av äpple och vinbär, men slutresultatet smakade inte det minsta av frukterna. Snarare som vittvin.
Egor duplomat D1F 1978 Pellx 2001 7.0 Tigex25 Bulkföråd Termomatic ERA
det var ingen färdigt "kit" som så, utan vi fick hjälp av killen i essensaffären (som tidigare låg i Stinsens köpcentrum, kommer inte ihåg vad den hette) att plocka ihop alla delar som behövdes, det var jäskar, termometrar, flaskrengöringsmedel, bägare o pytsar o så själva ölsatsen.Hungrig skrev:Är nyfiken på vad ett sådant kit, egentligen kostar. Vart köpte ni det ifrån?johano skrev:Vi gav en polare som fyllde 30 en komplett sats för ölbrygging, det var någon mörk slags "stout"-aktig öl - han kom dragande med sina "fulöl" i nästan två års tid efteråt, så mitt heta tips är "gör det inte"...och om du gör det, var _noga_ med att tvätta ur flaskorna du tappar upp det i!!
/johan
Tack för svar!
Gick väl på 1-2 tusen om jag inte minns helt galet...
/johan
Funkishus från -41, 140m2 på två plan + 70m2
Nibe Alpha Combi, Baxi Eurofire 20kw
Första brännaren på Twitter?@pelletstat
Nibe Alpha Combi, Baxi Eurofire 20kw
Första brännaren på Twitter?@pelletstat
Ställ gärna flaskorna källarsvalt när kolsyrejäsningen är färdig, då blir bottensatsen fastare (hårdare) och grumlas inte upp lika lätt.
Jag rekommenderar ändå att man försiktigt häller upp hela flaskan direkt, till glas eller karaff (och kastar sista skvätten när bottengrumset börjar komma)...
Jag rekommenderar ändå att man försiktigt häller upp hela flaskan direkt, till glas eller karaff (och kastar sista skvätten när bottengrumset börjar komma)...
CTC 265B '78 med RoslagsBrännaren Villa Alt2 '06, Tigex 25, 112+112 m².
Keddyinsats i gillestugans öppna spis som stöd och mys.
Äldsta dotterns hus: CTC 1200 Family med Baxi HSPB20 (som jag kikar till ibland).
Keddyinsats i gillestugans öppna spis som stöd och mys.
Äldsta dotterns hus: CTC 1200 Family med Baxi HSPB20 (som jag kikar till ibland).