Sida 1 av 1

Eltillverkning med pellets

Postat: tis 11 feb, 2014 19:00
av teufel
Läser på ett blogginlägg att den nya skatterabatten som ska gälla vid de stunder man matar ut egentillverkad el på nätet (dvs då man har en överskottsproduktion gentemot vad man själv förbrukar), inte bara ska gälla med solceller, utan även vindkraft, vattenkraft, tidvatten, jordvärme, biomassa och bränsleceller.

Så skulle man kunna göra en egen "kokvattenreaktor" som värms med pellets och tillverka sin egen el? Kostnader? Lönsamhet?

Re: Eltillverkning med pellets

Postat: tis 11 feb, 2014 19:04
av Icecap
Självklart kan man! Verkningsgraden blir låg, tillverkningskostnaden blir hög och inkomsten blir låg.

Men tänker man en annan väg kan det löna sig:
* Ha en batteribank i herrstorlek.
* Ha solpaneler som laddar när det finns sol.
* Ha vindkraft som laddar.
* Ha värmemotor som kan driva en generator som laddar.

Kan man få detta att fungera kan man klippa nätet till huset och då börjar vinsten att visa sig.

Re: Eltillverkning med pellets

Postat: tis 11 feb, 2014 19:22
av teufel
När det gäller solceller säger man att man ska dimensionera systemet för att så långt det är möjligt förbruka så mycket som möjligt. Man tjänar alltså mer på att slippa köpa in el än vad man tjänar på att sälja elen.

Med det i åtanke, vad blir produktionskostnaden per kWh om man bränner pellets och gör el av den istället för att köpa motsvarande mängd kWh?

Re: Eltillverkning med pellets

Postat: tis 11 feb, 2014 19:34
av Icecap
Det beror ju på vilken värmemotor och generator du använder men låt oss ta en verkningsgrad på kanske 30% som exempel.

En pall pellets kostar runt 2100:-, innehåller 832kg pellets med ett energinnehåll på 4,8Wh/g.
Alltså totalt 3993,6kWh för 2100:- = 0,5258 kr/kWh.

Sedan räknar vi med en verkningsgrad på 30%, då kostar varje kWh plötsligt 1,75 kr/kWh.

Sedan finns det installationskostnaden osv. men det är en annan femma.

Tar man värmen efter värmemotorn till vara, t.ex. som värme i en ackumulatortank, kan man såklart få lite bättre verkningsgrad men det är inte imponerande mer man kan få ut.

Re: Eltillverkning med pellets

Postat: tis 11 feb, 2014 21:23
av digitalyfun
Drömmen vore att tillverka egen el batterilagrad för att köra värmepumpen på borde inte vara helt omöjligt med en bra 12V eller 24V vindsnurra

Re: Eltillverkning med pellets

Postat: tis 11 feb, 2014 21:39
av danei
mypower är ju ett försök som fins. Men jag torr inte riktigt att de kommer att lyckas med vad de siktar på.

Re: Eltillverkning med pellets

Postat: tor 13 feb, 2014 01:52
av André
Tror man inte kan räkna med just mer än 15-20% verkningsgrad av vad man läst! Man skulle då haft närvärme så man sålt värme till grannar så värmebehovet är stort så man får ut el så man klarar sej själv vintertid å sol/vind sommartid då pannan går lite :roll:

Re: Eltillverkning med pellets

Postat: tor 20 mar, 2014 10:31
av energiingenjören
Just det där med lagring av energi på batteri kan in glömma. Jag gjorde ett verkligt räkneexempel under studietiden på ett "off-grid" system. Just när det var hyfsat nära till "break-even" var det dags att inskaffa ett nytt batteri à 8000-10 000 kr (livslängden på ett batteri är max 10 år). Så återbetaltningstiden blir oändlig, då du ständigt måste investera i nya batterier. Men jag vet inte vad de bästa solcellerna ger teoretiskt idag? 30%? Skulle jag skaffa solceller skulle det snarast vara för att driva pelletspannans pumpar och fläktar snarare än för att göra någon vinst på det. För någon ekonomi i det har jag svårt att se. Kanske om du har ett passivhus som säljer el till nätet. Mina tankar :-)

Re: Eltillverkning med pellets

Postat: tis 29 jul, 2014 12:17
av teufel
Har glömt att kolla av den här gamla tråden. :)

Verkningsgraden för solceller ligger idag på 10-15%.
Kemisk lagring av energi (dvs som i batterier) är kanske bra för rullande system, såsom i bilar, men för stationära system skulle man ju kunna labba med andra system.
T.ex. om man överdimensionerar solcellerna och har en dator som håller koll på produktion vs konsumtion, så skulle man ju kunna använda överskottsproduktionen till lagring, såsom att driva en pump som pumpar upp vatten i en tank eller liknande. Det är så som en del vattenkraftverk gör när elpriserna är för låga - man pumpar tillbaka en del vatten i dammen igen.

För en tid sedan läste jag om nån gammal kvarn som lagrade solfångarens värme i saltvattentankar, och som sedan gav värme när solen hade gått ner. Kan man utnyttja den principen ihop med en generator för att få el under vintern?

Re: Eltillverkning med pellets

Postat: fre 08 aug, 2014 14:55
av micke_932
Det krävs rätt stor vattenvolym, annars kan man väl lagra energi i nästan vad som helst, om du har någon trevlig grotta under huset med någon kubikkilometer med vatten eller så så kan det nog funka.

Re: Eltillverkning med pellets

Postat: fre 08 aug, 2014 21:06
av danei
Om vi jämför energimängden som man kan lagra i ett bilbatteri med att pumpa vatten...
Ett bilbatteri i är på typ 12V och 60Ah, man kan nyttja hälften utan att ta död på det allt för fort.

Om man i stället för att utnyttja ett bilbatteri skulle pumpa upp vattnet i en flaggstång 8m upp så skulle det bli drygt 16m³. Man inser snabbt att det skulle bli en investering som koster bra mycket mer än ett bilbatteri.

Om man räknar pellets så blir det 75g pellets, säg 100g i en gammal panna.


Det har funnits ett kraftverk som kunde pumpa vatten i Sverige, det är ombyggt för att enbart fungera som kraftverk. Elpriset måste vara minst 3 gånger så dyrt på dagen som på natten om det ska vara värt att fundera på. Tänker man sig längre lagringsperioder så måste prisskillnaderna vara astronomiska.

Re: Eltillverkning med pellets

Postat: lör 31 jan, 2015 04:11
av Pärra
Vad får man när man säljer överskottsel ?

Re: Eltillverkning med pellets

Postat: lör 31 jan, 2015 20:23
av danei
Normalt sett samma som marknadspriset. Just nu ligger det på 27öre/kWh

Re: Eltillverkning med pellets

Postat: ons 30 sep, 2015 09:49
av Tjita1
Gammal tråd nu, men helt kort:

Varför har ni fått för er att en ångpanna skulle ha dålig verkningsgrad? Ångturbinen har dålig verkningsgrad, runt 30-35%, men resten gör man ju värme av. Ju lägre returtemperatur på värmen, desto större kondensoreffekt, och dessutom högre verkningsgrad på turbinen eftersom avloppsångans tryck blir lägre. Det finns kraftvärmeverk där ute med verkningsgrader uppemot 99%. Sen, beroende på hur man räknar, så kommer en del fram till verkningsgrader över 100% när dom lägger till en rökgaskondensor också, inget som lönar sig när man eldar pellets, och aldrig nånsin småskaligt eftersom reningsverket för kondensatet kommer äta upp eventuell förtjänst, men storskalig eldning av bränsle som ger blöta rökgaser (flis, avfall, gas) ger det enorma vinster, det kan ge uppemot 25% extra effekt för samma mängd inmatat bränsle.

Största boven i dramat är väl upp- och nedeldning, det tar ett tag att bygga upp ångtryck från kall panna, så det är ju ganska uppenbart att man lär kondensera mot ackumulator och med låg effekt, kanske 5kW el och 10kW värme, för att få så långa gångtider som möjligt. Sen kräver det ju ganska sofistikerade styrsystem, och antalet barliter man kommer upp i lär dessutom kräva att tryckkärlen inspekteras enligt tryckkärlsförordningen.

Anläggningen som sådan kan utanvidare komma upp i skyhöga verkningsgrader, men hurvida det blir lönsamt med hänsyn till investeringen är kanske en gnutta tveksamt.