blir galen på min viking bio som inte tänder...

Övrig diskussion i de allmänna forumen.
Skriv svar
shobrey
Späd planta
Inlägg: 7
Blev medlem: tis 31 jul, 2012 19:37

blir galen på min viking bio som inte tänder...

Inlägg av shobrey » tis 31 jul, 2012 19:51

Nu har jag grejjat med brännaren ett tag och får ingen rätsida på den..
När den ska tända så värmer den tändelementet för att sen slå ifrån efter ca 5-10 sek och larmar för tändelement ur funktion.
tändelementet är nytt, kretskortet samt fotomotståndet.
det går att få igång den om man låter den starta ett par ggr.
det ser ut som tändelementet är varmt hela tiden medans det brinner, dvs att det glöder.

all hjälp mottages tacksamt .

Stegatorparn
Pannrumsfreak!!!
Inlägg: 4148
Blev medlem: sön 22 jan, 2012 11:20
Ort: Kungsbacka

Re: blir galen på min viking bio som inte tänder...

Inlägg av Stegatorparn » ons 01 aug, 2012 00:18

Att den larmar beror på att strömmen genom tändelementet avviker från rätt värde.
Tändelementets två slingor skall vara parallellkopplade. Om en slinga är trasig eller en kabel är defekt kommer troligen brännaren att larma.
När tändelementet aktiveras blinkar en lysdiod på halvledarrelät i takt med strömpulserna det släpper fram.
Om relät är trasigt och inte pulsar strömmen blir tändelementet överhettat.

Har du tillgång till en multimeter kollar du enklast elementet genom att mäta motståndet mellan halvledarreläts 1/L1 anslutning och blå kabels anslutning strax över säkringen på kortet.
Får du c:a 88 ohm är tändelementet helt och rätt kopplat, annars får du felsöka genom att mäta kablar och tändelementets två slingor. Varje slinga skall ha ett motstånd på c:a 176 ohm.
Glöm inte att bryta strömmen först genom att rycka ur kontakten ur brännaren.

Utan multimeter kan du ta bort pelletsmatningen och lägga brännaren på golvet, ta bort rostret och observera tändelementets slingor när brännaren startar. Om bägge slingorna blir röda och färgen pulsar är elementet ok.

Kolla även att elementet sitter fast med en skruv genom brännarröret.
BioBjörn 18 -14, VB Combimax 2000 UB -94, Ulma doserskruv, ack Thermia SA500B, Thermomatic CBJ, 3 ton bulkförråd
Värmer 240m²(2pl) + 90 m² källare

VH Baronen
Entusiast!
Inlägg: 107
Blev medlem: ons 13 apr, 2011 11:50
Ort: Västerhaninge

Re: blir galen på min viking bio som inte tänder...

Inlägg av VH Baronen » ons 01 aug, 2012 13:02

Jag hade problem med att elen till tändelementet låg på hela tiden, även när pannan inte var igång. Efter byte av det relä som styr pulsningen av strömen så funkade det som det skulle. Kan det vara det felet?
Värmebaronen, Viking Comet och Viking Bio 2005. Trähus 1945 tillbyggd 2005.
160 kvm plus 70 kvm uppvärmd källare. Braskamin - modell äldre.

shobrey
Späd planta
Inlägg: 7
Blev medlem: tis 31 jul, 2012 19:37

Re: blir galen på min viking bio som inte tänder...

Inlägg av shobrey » ons 01 aug, 2012 13:41

tack för svaren, dock så funkar tändelementet och det blir varmt men slår ifrån efter 5-10 sek. har bytt den ena kabeln till tändelementet då den var paj och har även provat med ett annat element.
nu hade jag bara en något grövre kabel till ena slingan på tändelementet men det borde väl inte spela någon roll?
Relät är igång tills det slår ifrån, dvs lampan på relät lyser konstant, rätt eller fel? relät är det enda som ej är bytt
Säkring finns det ingen på det nya kortet.

Nu hade brännaren funkat från 8 igår tills nu, nu provade jag att vrida upp termostaten på pannan för att se vad som hände och då slog den ifrån som vanligt efter 5sek efter det att tändelementet aktiverats?

ibland undrar jag varför man håller på med skiten för :wink:

Stegatorparn
Pannrumsfreak!!!
Inlägg: 4148
Blev medlem: sön 22 jan, 2012 11:20
Ort: Kungsbacka

Re: blir galen på min viking bio som inte tänder...

Inlägg av Stegatorparn » ons 01 aug, 2012 17:00

Lysdioden i halvledarrelät ligger i reläts 24v krets.
Om den lyser hela tiden tyder det på att kortet inte pulsar strömmen.
Min slutsats blir att det är något fel på styrkortet.

Du säger att du bytt en kabel till tändelementet.
Om det var den mellan halvledarrelät och tändelementet, så måste den dras genom strömtransformatorn, en stor rund spole som sitter bakom anslutningskontakten.
Annars känner inte kortet att det kommer någon ström och larmar därför.
BioBjörn 18 -14, VB Combimax 2000 UB -94, Ulma doserskruv, ack Thermia SA500B, Thermomatic CBJ, 3 ton bulkförråd
Värmer 240m²(2pl) + 90 m² källare

shobrey
Späd planta
Inlägg: 7
Blev medlem: tis 31 jul, 2012 19:37

Re: blir galen på min viking bio som inte tänder...

Inlägg av shobrey » tor 02 aug, 2012 03:08

nu var jag nere och kollade och givetvis hade jag inte dragit kabeln genom spolen :oops: fixade iordning det och glad som fan så skulle jag testa....
Nu så börjar skiten att larma med en lång och en kort blink... har ställt in den rätt samt provat med alla möjliga inställningar på "sw1 samt sw2".

Känner att jag behöver lite sömn innan jag ens funderar på något mera nu. godnatt :|

Stegatorparn
Pannrumsfreak!!!
Inlägg: 4148
Blev medlem: sön 22 jan, 2012 11:20
Ort: Kungsbacka

Re: blir galen på min viking bio som inte tänder...

Inlägg av Stegatorparn » tor 02 aug, 2012 09:03

SW2/3 alltså den nedersta microswitchen skall stå i vänstra läget "off".
Kan orsaka detta larm om den står fel.
BioBjörn 18 -14, VB Combimax 2000 UB -94, Ulma doserskruv, ack Thermia SA500B, Thermomatic CBJ, 3 ton bulkförråd
Värmer 240m²(2pl) + 90 m² källare

shobrey
Späd planta
Inlägg: 7
Blev medlem: tis 31 jul, 2012 19:37

Re: blir galen på min viking bio som inte tänder...

Inlägg av shobrey » tor 02 aug, 2012 11:56

det gör den, har ställt in allt precis som det ska vara enligt deras manual, även testat med alla andra möjliga inställningar :?

Stegatorparn
Pannrumsfreak!!!
Inlägg: 4148
Blev medlem: sön 22 jan, 2012 11:20
Ort: Kungsbacka

Re: blir galen på min viking bio som inte tänder...

Inlägg av Stegatorparn » tor 02 aug, 2012 12:05

Antar att du har gjort en reset och brutit strömmen.
Det återstår nog inget annat än ett samtal till Värmebaronens support.
BioBjörn 18 -14, VB Combimax 2000 UB -94, Ulma doserskruv, ack Thermia SA500B, Thermomatic CBJ, 3 ton bulkförråd
Värmer 240m²(2pl) + 90 m² källare

shobrey
Späd planta
Inlägg: 7
Blev medlem: tis 31 jul, 2012 19:37

Re: blir galen på min viking bio som inte tänder...

Inlägg av shobrey » tor 02 aug, 2012 12:32

jo det är väl så... återkommer när jag kommit underfund med mina bekymmer.

shobrey
Späd planta
Inlägg: 7
Blev medlem: tis 31 jul, 2012 19:37

Re: blir galen på min viking bio som inte tänder...

Inlägg av shobrey » tor 02 aug, 2012 14:05

jo dom hade semester veckan ut...

Stegatorparn
Pannrumsfreak!!!
Inlägg: 4148
Blev medlem: sön 22 jan, 2012 11:20
Ort: Kungsbacka

Re: blir galen på min viking bio som inte tänder...

Inlägg av Stegatorparn » tor 02 aug, 2012 18:53

Ett förtydligande för att undvika eventuella missförstånd.
Kabeln från halvledarrelä till tändelement skall passera strömtransformatorn.
Blå kabel (nolla) från tändelement till nollstift på kortet skall inte gå via strömtransformatorn.
BioBjörn 18 -14, VB Combimax 2000 UB -94, Ulma doserskruv, ack Thermia SA500B, Thermomatic CBJ, 3 ton bulkförråd
Värmer 240m²(2pl) + 90 m² källare

shobrey
Späd planta
Inlägg: 7
Blev medlem: tis 31 jul, 2012 19:37

Re: blir galen på min viking bio som inte tänder...

Inlägg av shobrey » tor 02 aug, 2012 19:00

jo jag var med på det.. det var fö så jag kopplade, ska ev gå över kablage o sånt senare ikväll.
än en gång tusen tack för alla tips :D

Direktcitering borttagen. / Roli moderator

Skriv svar