Sökningen fann 8 träffar

av JockeSamuelsson
mån 31 aug, 2020 21:07
Kategori: Säljes / Bytes / Skänkes
Tråd: Thermia biomatic+ 20
Svar: 0
Visningar: 338

Thermia biomatic+ 20

Finns det intresse för min pelletspanna från 2005? Tuffar o går. Har haft 1 avbrott på 9 år så får väl säga att den är driftsäker :) följer med en rätt kraftig skruv. Har varit 9 m flex skruv en gång i tiden men har kortats ner för o passa vårat pannrum. Kommer avmonteras i under slutet av september. Brännaren har gåtts i genom 2ggr per säsong. Pris: kan man få 6000 för rubbet? Lasthjälp kan vi lösa. Ring mig 0739812645

Hade tänkt lägga in en bild men den var för stor. Vill du se så messa mig så skickar jag några.
av JockeSamuelsson
tor 16 aug, 2018 20:42
Kategori: Thermia / Ariterm
Tråd: Funktion flödesvakt.
Svar: 5
Visningar: 1305

Re: Funktion flödesvakt.

Tack för svaret. Jag hade ju givetvis fattat det hela som att den knappen skulle vara på för att pannan skulle producera varmvatten överhuvudtaget. Ställde den på 0 o tappade lite vatten o pumpen startade direkt.
av JockeSamuelsson
ons 15 aug, 2018 20:37
Kategori: Thermia / Ariterm
Tråd: Funktion flödesvakt.
Svar: 5
Visningar: 1305

Funktion flödesvakt.

Hej.

Har en thermia biomatic 20+ från 2006 som jag funderar lite över hur flödesvakten och den interna cirkulationspump ska fungera.
Verkar som min cirkpump går hela tiden nämligen.
av JockeSamuelsson
tis 11 feb, 2014 23:22
Kategori: PELLETS - Eldning, Brännare, Pannor, Allmänt
Tråd: Soteld.
Svar: 13
Visningar: 1649

Re: Soteld.

Nu har jag mätt upp förbrukningen på lågläge 553gram/10min
av JockeSamuelsson
tis 11 feb, 2014 22:37
Kategori: PELLETS - Eldning, Brännare, Pannor, Allmänt
Tråd: Soteld.
Svar: 13
Visningar: 1649

Re: Soteld.

Nu har jag startat upp eländet igen o sprungit upp o ner som en jäkla jojo i pannrummet. Har bestämt mig för o ha högre effekt på lågläget så rökgaserna blir något varmare och förhoppningsvis förbränningstemperaturen lika så. Har en biomatic+ från 2006 och har nu ställt på 55% matning och 26% fläkt. Då håller sig glödbädden i nederkant på de övre slitsarna i koppen. Rökgasen kom upp till 74 grader enligt pannan. När sambon duschade passade jag på o titta till högläget och det håller bra nivå med 80% matning och 40% fläkt. Rökgaserna nådde 102 grader innan lågläget tog över. Men det vore ju smutt om någon med en rökgasanalysator kunde mäta så man ligger bra till. Tips på någon i södra östergötland alt norra småland som kan detta?

Eller om någon tycker att mina värden är helt uppåt väggarna så är jag tacksam för mera tips ;)
av JockeSamuelsson
mån 10 feb, 2014 23:55
Kategori: PELLETS - Eldning, Brännare, Pannor, Allmänt
Tråd: Soteld.
Svar: 13
Visningar: 1649

Re: Soteld.

Idag har sotaren varit o kollat igenom det hela och de 2 sotarna som var här var rörande överens om att det var en mycket liten soteld för det var inga "avtryck" efter eld. Slangen var ren o fin inv. De gick igenom slangen med kamera samt provtryckte. De såg inga brister i mitt system heller så det hela måste vara en inställnings sak.
av JockeSamuelsson
sön 09 feb, 2014 22:11
Kategori: PELLETS - Eldning, Brännare, Pannor, Allmänt
Tråd: Soteld.
Svar: 13
Visningar: 1649

Re: Soteld.

Har efter mycket grubblande om varför det hände kommit fram till följande slutsats. Under tiden jag sotar brännaren så kör jag pannan med el dvs att pannan kallnar aldrig tillräckligt för att brännaren ska göra en kallstart. Så när jag är klar med sotningen så fyller jag upp koppen med pellets, drar på lite tändvätska o tänder upp skjuter in brännaren och startar fläkten manuellt på 20% så jag ser att glöden börjar breda ut sig. Sen slog jag på pelletsläge men pannans temp var 82 grader o inställt är 85. Så jag ökade upp graderna lite så pannan gick på lågläge och det brann ju bra så jag sänkte tillbaka till 85 och gick upp.

Det jag tror hände var att gångtiden nu blev för kort och gjorde att glödbädden inte blev ordentlig. Varpå brännaren när tempen sjunkigt gör en ny varmstart men eftersom glöden var otillsäcklig bildades en jädrans massa oförbrända brandgaser som fyllde panna o murstock och efter en stund när det fick fart så tog sig alla brandgaser hela vägen ut och antände det som fanns i murstocken/slangen.

Varför tror jag så här då? Jo för o antända tjära krävs temeraturer runt 100 grader (information från min kusin som är brandingengör) och mina rökgaser ligger runt 60. Tjära när det brinner expanderar kraftigt och blir klumpar därför använder brandkåren ett klot o kedja för att hålla kanalen fri samt få bort det som sätter igen. Men brandmannen som var med mig i pannrummet sa "va fan det kommer ju inte ner nått" och det hela slocknade ganska omgående.

Jag var o köpte mig en viska idag o tänkte att lite rester måste det väl finnas kvar så jag körde på en stund och sög sedan ut det jag viskat bort. Allt som allt max en halv deciliter. Brandmannen kanske fick ut en deciliter.

Någon som håller med mig eller har jag fått brandgaser i huvudet?
av JockeSamuelsson
lör 08 feb, 2014 20:21
Kategori: PELLETS - Eldning, Brännare, Pannor, Allmänt
Tråd: Soteld.
Svar: 13
Visningar: 1649

Soteld.

Igår hände det jag trodde var i princip omöjligt när man eldar pellets. SOTELD!
Är inne på 3:dje säsongen med pelletseldning. Har fungerat perfekt fram tills nu. Min anläggning består av en Thermia Biomatic 20+ från 2006 ombyggd med kedjedrift, tigex 25 dragbegränsare, 4,5m 120mm insatsslag till skorstenen från soliduct, eldas med pellets från laxå.

Sotaren var här för lite drygt 2 månader sen och sotade skorstenen jag själv sotade pannan dagen efter o inga problem. Sotar ca var 4:e vecka men igår när jag hade sotat o dragit igång igen så tog det en timme ca och vi såg stora tjocka moln som slog ner utanför fönstret. Min fru undrade om det var från oss? Kan jag knappast tro sa jag men hon sprang ut o kollade o visst hade hon rätt. Jag sprang ner i pannrummet pannan hade gått färdigt och pannan stod på inställda 85 grader. Öppnade asklådan och ingen glöd eller nått, ut med brännaren o det glödde lite bara som det ska. Öppnade dragbegränsaren och hör ett dovt morrande. Stängde luckan fort som fasen o ringde brandkåren. Upp på taket o kollade bara från stegen o röken hade avtagit. Brandkåren kom o drog ur slangen från glöden.

Soteld är ju vanligast när sotaren har varit och tagit bort sotet o blottat tjäran det är jag med på.

Här har vi lite fakta på anläggningen. Rökgastemp lågläge ca 60 grader och högläge 100-105 grader normalt. Lågan har stabil flamma och det brinner i bra takt med matningen. Askan har askgrå färg med ljusare inslag. Högläge går pannan endast på när jag fyller badkaret. Pannan och tuberna har ingen tjärbeläggning utan bara ett tunt sotlager. Men på dragbegränsarens lock ser man lite tjärbeläggning o troligtvis finns det även i slangen i skostenen efter som det tog sig. Dragbegänsaren är monterad på sidan av rökröret mellan pannan o skorstenen. Senaste leveransen pellets har jag eldat sedan början av hösten.

Nu till frågeställningen: varför hände detta just nu? 2månader sen sotning av skorstenen och 3 pannsotningar senare? Och hur kan endast 60 grader rökgas få tjäran att antändas?
Och tips på vad jag han göra för att undvika detta i framtiden?
Jag har läst att möjligtvis kan förbränningstemperaturen vara något låg så att tjäran inte förbränns till fullo och några procent mera fläkt kan vara skillnaden. Men vad bör förbränningstempen vara och hur mäter man denna enklast?

Kan tillägga att jag är MYCKET nöjd över mitt val med insatsslang och vermiculitisolering för när brandkåren hade släckt och efter en sund så uppmättes 40grader på murstocken på bostadsplanet och 7 grader på vinden.