Varför säljer folk sin utrustning

ama3282
Gallringsobjekt
Inlägg: 22
Blev medlem: lör 18 mar, 2006 08:35
Ort: Kronoberg, Växjö
Kontakt:

Varför säljer folk sin utrustning

Inlägg av ama3282 »

Man ser många på blocket som säljer brännare. Beror det på att priserna gått upp, användare tycker det är krångligt, installation av annan utrustning.

Någon som vet. Själv är jag nöjd med min anläggning.
Panna: Effecta 220, Brännare: Ulma 2000, Reglersystem: EVR, Veckoförråd (ca 1000 l)
danei
Pannrumshärskare!
Inlägg: 2279
Blev medlem: ons 04 aug, 2010 13:13

Inlägg av danei »

I allmänhet verkar det vara övergång till bergvärme eller fjärrvärme som är anledningen.
Användarens profilbild
bergatorparen
Pannrumshärskare!
Inlägg: 2881
Blev medlem: mån 16 mar, 2009 14:52
Ort: Bergatorp

Inlägg av bergatorparen »

I all ärlighetens namn så tror jag det är flera faktorer som gör det:
  • 1 Dålig kvalitet på transporten av bulkpellets har ledd till att många upplevd svåra driftsstörningar. Det finns inget kvalitetssäkringssystem för transportdelen i Sverige såsom fallet är bland andra i Tyskland. Detta gör att man i princip inte har mycket annat att välja på än pellets i små- eller storsäck - något som är bökigt i vilket fall som helst

    2 Sverige ligger på en lägre ekonomisk nivå än övriga Europa, vilket gör att vi inte kan ta del av den teknologiska utveckling som varit på alternativa bränslen där nere. Vi sitter i stället med systemer som är föråldrade och kräver stor arbetsinsats. Folk har inte alltid tid att lägga in denna arbetsinsatsen.

    3 Sverige är en stormakt på fjärrvärme (och även fjärrkyla), vilket har ledd till att fjärrvärme, även om det är dyrare än pellets, vunnit folk över. Det är lättvindigt, man får service på anläggningen när som helst det behövs - vilket tyvärr inte är fallet med vare sig pellets eller VP. Den arrogans, självbelåtenhet och nerlåtenhet många företag har uppvisat på pellets- och VP - sidan de senaste åren, har underminerat folks förtroende för pellets och VP. Vi lever i det 21:a århundradet, och då förväntar sig folk att saker skall göra som det står på asken. Det har inte alltid varit fallet med vare sig pellets eller värmepumpar.

    4 Många kommuner har införd rätt så hårda restriktioner på utsläpp - även från privata anläggningar, vilket även det nog har bidragit till att stärka fjärrvärmens "aktie".

    5 Våran livsstil förändras. Garagemekaniker och pannrumstomtar är ett utdöende släkte.

    6 De ekonomiska fördelarna med pellets håller på att försvinna. För 10 år sedan kunde man spara en rejäl hacka på att elda pellets. Såsom situationen är nu, står inte besparningen i förhållande till den extra arbetsinsats som krävs jämfört med fjärrvärme (som ju sköter sig själv).

    7 Pellets.info har inte hellre promoterad pellets, men mer verkad som en säkerhetsventil för folks missnöje med sina anläggningar, samtidigt som många (nämnar inte namn) har gjort sitt allra bästa för att skrämma livsskiten ur alla som funderat på pellets genom att få pelletseldning att framstå som något man helst bör vara ingenjör för att förstå och klara av. Denna sajt har även upparbetat sig ett rykte för att vara en mötesplats för folk utan vanlig artighet och kultur. Utblåsningar och verbala skottlossningar är inte ovanligt. Sådant får pelletseldare att framstå i mycket dåliga, för inte säga plebejiska dagrar. Den sociala status ett system har beror på vilka som väljer det.
Där har ni min analys, och eftersom Bergatorparen är känd för att skriva ut besk medicin, sparade jag inte på malörten. Kommer jag att elda pellets även i framtiden? Jag vet inte. Det beror på vad som sker framöver. Jag håller just på att åtgärda alla rötskadors gammelmormor på stöga, så om det fungerar så att jag kommer ner på normalt energibehov, så kanske åker pelletsen ut. Det är viktigt att ha varmt och skönt, men det är även viktigt att ha ett liv, och för att ha det, måste man ha pengar och då kan man inte elda upp dem.Bild
CTC 1200 Ekonomi 04 Viking Bio 07 MAFA veckoförråd
Danfoss ECL 100 Comfort
Tigex 25
micke_932
Pannrumshärskare!
Inlägg: 2441
Blev medlem: tis 25 okt, 2005 13:49
Ort: Halmstad

Inlägg av micke_932 »

Dom jag pratat med som bytt så verkar de flesta helt enkelt vara förvånade att dom måste göra något själva, dom verkar inte inse att det är ett fast bränsle man eldar med och tror det bara ska snurra på som den gamla oljebrännaren, jag tror detta är en stor del av problemet.

Att sen det finns drivor med värdelösa "installatörer" där ute som lurar på folk massa skit gör givetvis inte saken bättre.

Men här ute där jag bor finns ingen fjärrvärme och här är en hel del värmepumpar men kör man runt och tittar så står det pelletspallar lite överallt, och det verkar inte minska.

Fast jag måste erkänna att jag har svårt att förstå att någon skulle vilja ha fjärrvärme, jag förstår det faktiskt inte, monopolverksamhet som kräver att du betalar för att dom ska hämta soporna, sen eldar dom upp soporna och säljer värmen tillbaka till dig, de flesta har dessutom hängslen så om du inte använder tillräckligt mycket värme så får du betala straffavgift för detta, för att vara helt säkra så får du givetvis inte ha någon annan uppvärmning heller ifall du skulle tycka att monopolisterna sätter för högt pris på fjärrvärmen, att en normalt frisk människa kan tycka att detta är ett vettigt alternativ för värme förstår jag inte :?
En Roslagsbrännare och en Nibe City, finns placerad i län N (Halmstad)
brännaren går året runt sedan 2006, har bara bytt tändelement 3 gånger 2011, 2015 och 2019, allt annat är originaldelar.
Icecap
Pannrumsfanatiker!!!!
Inlägg: 5893
Blev medlem: tor 26 jan, 2006 23:20
Ort: Värmland

Inlägg av Icecap »

Jag får hålla med båda bergatorparen & micke_932.

Att någon väljer fjärrvärme kan jo bero på att det är extremt enkelt. Visst kostar det men det tar knappast plats i källaren, inget damm, inget underhåll behövs (väldigt lite iaf.) och det kan ju vara värd priset kan man tycka.

Pellets har ju inte nått samma enkelhet som oljan hade:
* beställ olja när det behövs.
* beställ service 1 gång/år. (eller var annat år)
Klart.

Med pellets bör man vara lite händig själv, om man har en genomsnittlig installatör kan man då göra ett mycket bättre jobb själv och det är väl där som avgörandet kommer.

En kedja är inte starkare än den svagaste länk och en dålig installatör kan verkligen utgöra en mycket svag länk. Jag har sett en del exempel här där folk skriver in och berättar att installatören har gett upp, sedan är det någon här som har lite förslag och ganska snabbt är de flesta problem löst och personen som skrev har lärt sig mycket.
Janfire NH, CTC 265B '72, K-Silo, KW SID012 dragbeg.
143m² (2 plan) + 71m² 1939, 20°C.
Var med i utv. av styrningen till Janfire NH brännaren.
Är inte PK!
Torsten
Pannrumstomte!
Inlägg: 1809
Blev medlem: sön 03 dec, 2006 00:33

Inlägg av Torsten »

Tog en blick på Blocket på brännare och pelletsanläggningar.
Enda moderna jag kunde hitta var en Ulma 2000 från år tvåtusensju.
Har inte någon känsla av att det är något strömhopp från pelletseldningen.
Känner till flera personer som fått leta länge innan de hittat någon skaplig begagnad brännare att installera i gammal panna.
För 2-4 år sedan var utbudet mycket större.
Att folk gör sig av med hopplöst omodern utrustning är inte att undra på och har man dåliga erfarenheter är det svårt att tro att pelletseldning faktiskt kan vara riktigt bra.

Mest synd är det på dem som köper något riktigt gammalt skräp på Blocket till riktigt högt överpris och sedan ska elda pellets.
Focus EKO Optima 20 + Bionordic Viking B16GL.
Stora Enso pellets.
linusguskelov
Frö
Inlägg: 1
Blev medlem: tis 16 okt, 2007 00:47
Ort: Kisa

Inlägg av linusguskelov »

Vi har valt att gå över till fjärrvärme p.g.a. flera vintrar med driftproblem och dyra elräkningar som följd. Antagligen har problemet varit vår gamla panna, dålig pelletskvalite och bristfällig intrimning av utrustningen men det yttrar sig på konstiga, svårlösta sätt.

Vi har nog mest saknat en servicetekniker som kan brännartypen och som kan komma förbi och förstå problemet. Istället har jag demonterat brännaren och tagit den med mig för att lämna in på service som ibland, till stor frustration, inte löst problemet.
stepside
Lärjunge!
Inlägg: 318
Blev medlem: fre 26 dec, 2008 22:34
Ort: mora

Inlägg av stepside »

köp kvalitet från början så funkar det. det är alldeles för viktigt att värmen fungerar i ett land med stränga vintrar för att börja snåla med nåt skit. snåla in på annat oviktigt istället.
eryl dp 1960.bquem15d uppgr.mafa takskruv.pellistore.alpha2.era10.kwsid012.husqv727,keddy k800.mitsu fd35 lvp,1 1/2plan timmer ca 100m2 boyta ,byggt 1923. tillägsisol 50mm utv.55cm kuttersp vind.100mm inv linisol.oisol och ouppv källare/pannrum/tvättst.
Icecap
Pannrumsfanatiker!!!!
Inlägg: 5893
Blev medlem: tor 26 jan, 2006 23:20
Ort: Värmland

Inlägg av Icecap »

Att en billig skitbrännare kan ställa till det är såklart rätt men det är inte bara brännaren som är systemet.

Hela systemet ska fungera och det kräver antingen att man själv har en del insikt i systemet och är fingerfärdig eller att man har en sjujäkla bra installatör, något som verkar vara ganska sällsynt.

Alltså är det kvar att pilla och felsöka själv om man vill ha hög "leveranssäkerhet", något vissa kan tycka är skrämmande.
Janfire NH, CTC 265B '72, K-Silo, KW SID012 dragbeg.
143m² (2 plan) + 71m² 1939, 20°C.
Var med i utv. av styrningen till Janfire NH brännaren.
Är inte PK!
Användarens profilbild
bergatorparen
Pannrumshärskare!
Inlägg: 2881
Blev medlem: mån 16 mar, 2009 14:52
Ort: Bergatorp

Inlägg av bergatorparen »

Men visst är det väl skrämmande: Att så kallade "behöriga" installatörer inte klarar av det som är deras yrke, och folk i allmänhet är inte "tekniska". Då är det fjärrvärme som kvarstår av de system som inte behöver intervention från ägaren. VP sliter med kvalitetsproblem, så många väljer bort detta.
En fråga kvarstår som jag nog tror många brottas med: Vilka leverantörer av pelletssystem levererar kvalitet, och vilka kan man förvänta sig problem med - och då rent objektivt betraktad?
CTC 1200 Ekonomi 04 Viking Bio 07 MAFA veckoförråd
Danfoss ECL 100 Comfort
Tigex 25
danei
Pannrumshärskare!
Inlägg: 2279
Blev medlem: ons 04 aug, 2010 13:13

Inlägg av danei »

Att en brännare bråkar på grund av lite spån måste bero på dålig brännare snarare än dålig pellets. Pellets togs fram för att det var smidigare att transportera än spån. Inte i först hand för att underlätta förbränningen. Jag tro jag kan köra rent spån i min brännare.
stepside
Lärjunge!
Inlägg: 318
Blev medlem: fre 26 dec, 2008 22:34
Ort: mora

Inlägg av stepside »

samma här funkar fint med spån.hade problem med thermia skruven men bytte till en bättre mafa skruv och har inte haft nå problem efter det.inte ett enda driftstopp eller knas på 2 kalla vintrar.
eryl dp 1960.bquem15d uppgr.mafa takskruv.pellistore.alpha2.era10.kwsid012.husqv727,keddy k800.mitsu fd35 lvp,1 1/2plan timmer ca 100m2 boyta ,byggt 1923. tillägsisol 50mm utv.55cm kuttersp vind.100mm inv linisol.oisol och ouppv källare/pannrum/tvättst.
Användarens profilbild
bergatorparen
Pannrumshärskare!
Inlägg: 2881
Blev medlem: mån 16 mar, 2009 14:52
Ort: Bergatorp

Inlägg av bergatorparen »

Det är som regel skruven som bråkar om det blir för mycket spån i pelletsen. Brännaren bråkar först när den inte får tillräckligt med pellets. Kärnfria skruvar är inte avsedda att hantera spån. Skall man kunna transportera spån, är det kärnskruv som gäller - med de begränsningar det medför.
CTC 1200 Ekonomi 04 Viking Bio 07 MAFA veckoförråd
Danfoss ECL 100 Comfort
Tigex 25
lennart wiklund
Lärjunge!
Inlägg: 351
Blev medlem: sön 31 okt, 2004 18:23
Ort: järpen i vackra jämtland

Inlägg av lennart wiklund »

med dagens pelletspriser så är det väl inte så konstigt att många lämnar detta energislag :cry:
räknar du alla förluster,arbete med sotning osv så är elen knappast dyrare...
själv eldar jag mera ved nu,även om det är lite jobbigare vintertid.men jag har bra betalt för vedvärmen om jag jämför vad pelletterna kostar i inköp.
Värmebaronen Vedolux 2016+ Viking Bio 20+termomatic CBJ+ACC 2X500L bORÖ+LADDOMAT 4030 ved,pellets,jävligt vass yxa. å jackad kolv på motorsågen...Värmer 95kvm på två plan,samt källare till 18c. 20 får samt 5oxar. Även en Ford 4610-4 på gården
Icecap
Pannrumsfanatiker!!!!
Inlägg: 5893
Blev medlem: tor 26 jan, 2006 23:20
Ort: Värmland

Inlägg av Icecap »

lennart wiklund: Nu vet jag inte om man kan räkna på detta på så sätt.

Om jag sitter i soffan framför TV'n eller om jag bär in pellets går på ett ut i pris, faktisk sparar jag ström på att inte ha TV'n på så det är väl en liten vinst.

Med pelletskonkande nog behöver jag inte gå på gym, alltså sparar jag ytterligare pengar. Pojken älskar att hjälpa till och att stapla in 4 pall i källaren tar runt 1 timme som mest.

Askningen tar runt 20 minuter var 3 till 4'de vecka så det är knappast speciellt jobbigt heller.

Och alla förluster... jovisst, min panna är knappast ett under av effektivitet men den var inte bättre med oljan, skillnaden är att pellets kostar hälften av olja räknat per kWh.

Pellets är inte billigt men när har något som använda av "gemene man" fått lov att vara billigt under speciell lång tid? Vad en del jämför med är från tiden där pellets var ett spillprodukt och mest i vägen och då är alla andra priser "för dyrt".

Ved är då om något arbetskrävande, det kräver mycket plats också - men priset är rimligt lågt om man redan har platsen ock maskinerna. Jag har inte plats för ackumulatortank, inte plats för veden och jag är inte sinnessjuk nog att elda med el så pellets är ett bra val för mig.

Tack vara lyckliga omständigheter för mig har min investering i pellets varit på ett mycket rimligt nivå varför jag är synnerligt nöjd.
Att jag kan justera programmet i brännaren till att vara anpassat till mitt specifika behov är bara extra trevligt, grädden på moset om du förstår.

Men jag tror att det största problem i gemen är att ingen har totalansvar för ett pelletssystem, förutom ägaren då.

* Installatören vill mest bara skruva fast skiten, koppla in elen och sedan glömma att anläggningen finns (finns såklart vettiga installatörer också).

* Pelletsmånglarna vill bara ställa av pelletsen och ha pengarna, med säck brukar det inte vara stora problem men med bulk är det INTE som med olja! Oljan kunde fyllas på långsamt eller snabbt, det var samma kvalitet på oljan ändå, detta gäller definitivt inte pellets!

* Vissa brännare fungerar lika bra som ett öppet benbrott, det kan bero på dålig konstruktion, dålig justering, dålig pellets eller kombinationer därav.

Totalt sett är det så många aktörer inblandat och ingen av dom är speciellt intresserat av att använda tid på vilka fel de andra gör, den som drabbas av alla sammanlagda fel är den som behöver värmen.

Ska det fungera väl måste man alltså se till att själv kunde ställa brännaren rätt och få matningen från evt. storförråd att fungera bra, man får övervaka inblåsningen vid bulkleverans osv.

Och detta nivå fungerar helt enkelt inte för speciellt många! Möjligen för sura gubben som alltid är hemma och missnöjd med vad alla andra gör, men för "vanligt folk"? Nix!
Janfire NH, CTC 265B '72, K-Silo, KW SID012 dragbeg.
143m² (2 plan) + 71m² 1939, 20°C.
Var med i utv. av styrningen till Janfire NH brännaren.
Är inte PK!
Skriv svar