Forumindex   FAQ   Sök  
Bli medlem  Logga in
Forumindex FABRIKAT Janfire

Janfire flex a flamvakt

Övrig diskussion i de allmänna forumen.

Janfire flex a flamvakt

Inläggav Albi » tis 20 dec, 2011 12:51

Hej !
Har en janfire flex a som löser på flamvakt. Jag har sotat rökröret tätat en spricka i röret från pannan till skorsten och fick i gång den ett tag.
Efter sista sotningen i brännaren och pannan löste flamvakten ut igen. Sen des får jag inte igång den.
Kör man en snabbstart so verka den tänder bra men slocknar efter ett tag igen.
I dag körde jag en manuell start med tändvätska. Brännaren löste ut på flamvakt efter ca. 10 min.
Jag ställde den på 0 och slåg ifrån huvudströmbrytaren.
Sen gjorde jag en omstart. Eftersom det var glöd kvar i koppen ställde jag bara vredet på M och sen fungerade allting bra.
Efter en stund stoppade jag brännaren och körde igång den på läge 3. Nu har flamvakten larmat igen.
Kan det var so att elspiralen fungera bara i bland?
Eller kan det vara fel på flamvakten?
Eller är det nånsom har flera tips?
Albi
Späd planta
 
Inlägg: 7
Blev medlem: tis 20 dec, 2011 11:47

Re: Janfire flex a flamvakt

Inläggav Ola Häggström » tis 20 dec, 2011 13:14

Mer info önskas.

Hur ser det ut i brännkoppen?
Är den tom (för magert och pelletsen brinner slut för fort)?
Ligger oförbrända pellets däri?

Har du dragregulator/motdragslucka/såndärluckapårökröretmedtyngd?
Har du ett förj-a högt drag?

Flamvakten löser ut av för låg temperatur i brännaren och det är intressant att veta om det faktiskt blir kallt eller ej...
Janfire Flex-A -07, TMV Attack 2000 -91, 1 1/2 planshus fr -50, 110kvm radiatorvärmt, 60kvm vattengolvvärme. KW sid 012. 80mm(!) insatsrör.
Ola Häggström
Stor entusiast!
 
Inlägg: 168
Blev medlem: tor 04 sep, 2008 13:04
Ort: Österlen

Re: Janfire flex a flamvakt

Inläggav Icecap » tis 20 dec, 2011 13:26

Som Ola skriver:du får kolla lite och beskriva bättre.

Det medför att du bör observera hur en start sker.
* Matas det in startdos?
* Matas det in dosering?
* Kör motorerna korrekt eller startar den/de trögt?
* Hur ser det ut i koppen när flamvakten löser ut?

Just Olas fråga om dragbegränsare är en mycket viktig fråga...
Janfire NH, CTC 265B '72, K-Silo, KW SID012 dragbeg.
143m² (2 plan) + 71m² 1939, 20°C.
Är med i utv. av styrningen till Janfire NH brännaren.
Är inte PK!
Icecap
Pannrumsfanatiker!!!!
 
Inlägg: 5584
Blev medlem: tor 26 jan, 2006 23:20
Ort: Värmland

Re: Janfire flex a flamvakt

Inläggav Albi » tis 20 dec, 2011 14:43

Hej igen !
Jag har en motdragslucka.
Det är obrännda pellets i koppen med lite aska längst ner.
Jag har startdos och dosering.
Motorn starta. fläkten starta.
För högt drag tror jag inte jag har pgå motdragluckan.
Jag har följd ett uppstart och det ser ut att fungera som det ska.
Man kan känna att det blir varmt under brännaren.
Sen tillkommer det att snabbstarten bara fungera i bland.
Efter manuell start i dag har det gott på effektläge 3 och inte larmat än.
För mig verkar det som att det är något fel i uppstarten verkar som att värmen inte byggs upp fort någ.
Jag har testat olika inställningar på vikten till motdragslucka utan resultat.Desutom har brännaren gott 4 år med dessa inställningar utan problem.
Albi
Späd planta
 
Inlägg: 7
Blev medlem: tis 20 dec, 2011 11:47

Re: Janfire flex a flamvakt

Inläggav Icecap » tis 20 dec, 2011 16:34

Dragbegränsaren ska du inte fibbla med, den ska stå på rätt värde, inget annat!

Men det verkar som att startelementet är tveksamt i sin funktion.
Janfire NH, CTC 265B '72, K-Silo, KW SID012 dragbeg.
143m² (2 plan) + 71m² 1939, 20°C.
Är med i utv. av styrningen till Janfire NH brännaren.
Är inte PK!
Icecap
Pannrumsfanatiker!!!!
 
Inlägg: 5584
Blev medlem: tor 26 jan, 2006 23:20
Ort: Värmland

Re: Janfire flex a flamvakt

Inläggav Albi » tis 20 dec, 2011 21:55

Jag har beställt en ny tändspiral och en flamvakt på eldkraft .
Återkommer med resultat efter byte!
Albi
Späd planta
 
Inlägg: 7
Blev medlem: tis 20 dec, 2011 11:47

Re: Janfire flex a flamvakt

Inläggav Icecap » tis 20 dec, 2011 22:50

Bra!

En möjlig fel är att det faktisk är avbrott i spiralen men att det blir kontakt när den krymper pga. brist på värme. Detta betyder att när man mäter kallt är allt OK, kontakt och allt.

Men när elementet blir varmt kommer det ett punkt där det utvidgas så pass att det blir avbrott, effekten blir då att den har en inbyggt "termostat" som begränsar temperaturen nog till att få pelletsen att svettas men inte tända.
Janfire NH, CTC 265B '72, K-Silo, KW SID012 dragbeg.
143m² (2 plan) + 71m² 1939, 20°C.
Är med i utv. av styrningen till Janfire NH brännaren.
Är inte PK!
Icecap
Pannrumsfanatiker!!!!
 
Inlägg: 5584
Blev medlem: tor 26 jan, 2006 23:20
Ort: Värmland

Re: Janfire flex a flamvakt

Inläggav Albi » ons 28 dec, 2011 13:47

Hej!
Har bytt elspiral och flamfakt. Gjort rent hela brännaren och kört en kaltstart på läge 2 .
Flamvakten löste ut efter 5 min.
Har sedan kört en omstart med mera pellets i koppen. Har also manuell höjd startdosen.
Brännaren startade untan problem och gick på läge 2 i 3 dagar.
Sedan löste flamvakten ut .
Har har hittad sprickor i rosterplåten. Är det kanske dom som ställer till det för mig ?
Finns det någon som har flera bra råd ?
Alex
Albi
Späd planta
 
Inlägg: 7
Blev medlem: tis 20 dec, 2011 11:47

Re: Janfire flex a flamvakt

Inläggav Icecap » ons 28 dec, 2011 14:48

Hmmm... om inte sprickorna är ganska rejäla bör de inte ha så stor inverkan så det känns som att draget ändå är lite i överkant.

Det finns 2 sannolika möjligheter:
* Doseringen är inte vad den borde vara. Den ger en aning för lite pellets och till slut är det inte nog till att värma flamvakten.
* Draget är för högt, kanske beroende på felställd och/eller för liten dragbegränsare.

Båda dessa scenario medför att pelletsen brinner ut snabbare än den pytsas in vilket utlöser flamvakten. Det kan såklart vara en kombination av dessa två möjligheter, speciellt med det mycket blåsiga väder som har rådd.

Men om den har svårt att starta med en kallstart skulle jag kolla draget först! På vägen ville jag se om doseringsmotorn startar "övertygande", alltså med ett ryck, inte tvekande.

Jag vet inte om du har en friktionsbroms på din doseringsmotor men den kan ju ställa till det en del varför du ska kolla och evt. modifiera detta först. När den blir gammal kan den just hindra rätt dosering.
Janfire NH, CTC 265B '72, K-Silo, KW SID012 dragbeg.
143m² (2 plan) + 71m² 1939, 20°C.
Är med i utv. av styrningen till Janfire NH brännaren.
Är inte PK!
Icecap
Pannrumsfanatiker!!!!
 
Inlägg: 5584
Blev medlem: tor 26 jan, 2006 23:20
Ort: Värmland

Re: Janfire flex a flamvakt

Inläggav Albi » ons 28 dec, 2011 16:16

Dragbegränsaren har jag ställt tillbacka som den var och detta har fungerat i 4 år.
Och doseringen fungera bra eftersom brännaren går hur bra som helst på läge 3.
Det som krånglar är uppstarten.
Något är fel med luftströmmen;fläkten eller elspiralen.
Elspiralen är bytt och fungera och fläkten gå som den ska.
Finns det möjlighet till att ändra på startdosen?
Albi
Späd planta
 
Inlägg: 7
Blev medlem: tis 20 dec, 2011 11:47

Re: Janfire flex a flamvakt

Inläggav brorig » mån 09 jan, 2012 18:46

Hej inte precis ett svar utan en fråga om samma sak verkar det som...förutom en flamvakt i augusti har den gått som klocka sedan dec 2010 på läge 1. Köpt 2005. Bytt elspiral 2 ggr, senast april.
Flamvakt på juldagsmorgonen. Pellets fanns i koppen. Trodde det var tändspiral men den tände snällt och gick ett dygn. Samma visa, ngn gång på natten slog den inte på utan flamvaktade.
2 ggr tomt i brännarskålen. Misstänkte stoppad doseringsskruv. Främmande delar i pellets? nej med kanske för hård pellets. Kan den vara för hård och stoppa skruven? Provar tända manuellt. Samma...den går några timmar och stoppar sedan. Fick tips knacka på flamvakten och nu gick den 36 timmar. Samma igen flamvakt och tomt i skålen. Kopplar då på inrådan ur flamvakten och kollar... kommer ner när den försökt starta upp flera gånger och brännarkoppen knökfull och fläkten susar.
Tömmer och kopplar in flamvakten igen...startar på läge 3 och den går snällt igång. kollar efter 4 timmar vattnet...75 grader...den borde slå till...gröna lamporna lyser...doseringsskruven okej...väntar vattnet 60 grader. Stänger ner. Startar om på läge 3 igen. men mitt på dan åter stopp.
Läser att flamvakten kan behöva bytas ut...hur kommer jag åt den? eller är det service-Anders som får rycka ut/in...byta till ny tändspiral? om man nu inte har mätinstrument och vet hur man skall mäta så är det guld för service-människor men de skall ju också leva. Men allvarligt...någon med bra tips får gärna höra av sig. Ingvar i Mölndal
brorig
Frö
 
Inlägg: 2
Blev medlem: mån 09 jan, 2012 16:09
Ort: Mölndal

Re: Janfire flex a flamvakt

Inläggav wepe » mån 09 jan, 2012 19:18

Här kan du se hur du byter flamvakt mm på din brännare http://www.ved-pellets.se/butik/Video/

wepe
Combifire2 Janfire NH , NH Mody, L/V och L/L Vp
ÖTAB Pellets
Tidigare
Pannor
Norrahammar Parca, Nibe City
Brännare
Flex A, PellEco , Iwabo , Kmp m.f.l
wepe
Pannrumsnisse!
 
Inlägg: 763
Blev medlem: tis 21 mar, 2006 20:45
Ort: Utanför Jönköping

Re: Janfire flex a flamvakt

Inläggav brorig » tis 17 jan, 2012 13:44

tack...det har fungerat...åtminstone bytet av flamvakt...men den konstrar ändå har nu en lång rad av flamvakter med olika scenarior med och utan pellets i koppen...med bra eld i koppen när flamvakten löser ut till och med...lika illa på 1 2 eller 3...ibland går den 20 minuter och ibland i 2 dar, oftast dock slår den av under natten...nångång mellan 02.00 och 05.00
jag för nu noggrann dagbok och byter del efter del...fast elspiralen känner jag inte för ännu eftersom den alltid startar och sätter fart på pelletsen...det är mer åt att det är ngt med motorn...kanske som för ett år sedan när ett lager var knökfullt med pelletsdamm så att motorn knappt orkade gå runt och jag alltså fick för lite pellets i koppen.
Så....några dagar till med mer dokumentation och sedan skall jag pröva att byta motor...skiter sig det efter det är det möjligen ngt i boxen säger min tekniker

ingvar
brorig
Frö
 
Inlägg: 2
Blev medlem: mån 09 jan, 2012 16:09
Ort: Mölndal

Re: Janfire flex a flamvakt

Inläggav wepe » tis 17 jan, 2012 19:49

Kanske skulle kolla detta inlägg om din internmotor har bromsar :roll:
http://www.pellets.info/viewtopic.php?f=9&t=8758&sid=41193236684534bf6488b7e9e12b374c

wepe
Combifire2 Janfire NH , NH Mody, L/V och L/L Vp
ÖTAB Pellets
Tidigare
Pannor
Norrahammar Parca, Nibe City
Brännare
Flex A, PellEco , Iwabo , Kmp m.f.l
wepe
Pannrumsnisse!
 
Inlägg: 763
Blev medlem: tis 21 mar, 2006 20:45
Ort: Utanför Jönköping

Re: Janfire flex a flamvakt

Inläggav Loffeman » tis 17 jan, 2012 19:50

kan likaväl vara databoxen, den har ja bytt å nu har allt funkat i snart en vecka

hade samma fel jag, flamvaktsindikation, men inte hjälpte de å byta den elle elsprialen. kan nästan sätta pengar på att d e databoxen!
Loffeman
Frö
 
Inlägg: 4
Blev medlem: ons 11 jan, 2012 21:10
Ort: Nybro


Återgå till Janfire

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst